Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen godkände jourreformen med rösterna 109-65

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 18:39.
Två män spolar ur dagvattensystemet vid centralsjukhuset.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Riksdagen röstade om reformen vid sitt plenum på förmiddagen. Beslutet innebär att Vasa centralsjukhus inte kommer att ha omfattande jourverksamhet i framtiden.

Samtliga representanter för regeringspartierna Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet som var närvarande vid omröstningen röstade för regeringspropositionen. Hela oppositionen röstade mot regeringens förslag.

25 riksdagsledamöter var inte närvarande vid omröstningen. Ingen ledamot röstade blankt.

Omstritt förslag

Jourreformen innebär att den så kallade omfattande jourverksamheten koncentreras till 12 sjukhus. Speciellt omstritt har jourreformen varit i Vasaregionen, där man oroat sig över de språkliga tjänsterna då jourverksamheten koncentreras till Seinäjoki.

Enligt regeringen är det lättare att upprätthålla kompetensen och patiensäkerheten vid 12 omfattande jourer. Dagens sjukhusnätverk med 20 sjukhus fungerar inte, anser regeringen.

Artikeln fortsätter under den interaktiva grafiken.

Korsen visar var de omfattande jourerna ska ligga enligt regeringens förslag. Kryssen representerar de sjukhus som blir utan omfattande jourverksamhet. Kartan är färgad enligt hur lång tid det tar att åka till de nya omfattande jourerna från olika delar av landet.

Visualisering på en Finlandskarta. Den visar att avståndet till jouren är kortast kring stora tätorter.
Bild: Grafik: Peter Sjöholm, Malin Ekholm, Linus Lång / Yle

Hoppet stod till 12 +1

In i det sista hoppades man på svenskspråkigt håll att regeringen skulle ha godkänt en lösning där både Vasa centralsjukhus och Seinäjoki centralsjukhus hade fått ha en omfattande jour i fortsättningen.

Dagens omröstning innebär att Seinäjoki centralsjukhus drar det längre strået i jourfrågan.

Däremot är det oklart hur många svenskspråkiga patienter som kommer att beröras av flytten till Seinäjoki. Vid Vasa centralsjukhus uppger man att man också i fortsättningen försöker erbjuda patienterna så heltäckande tjänster som möjligt.

Misstroendeomröstning till regeringens fördel

I samband med jouromröstningen röstade riksdagen också om regeringens förtroende. Det var Svenska Folkapartiet som hade föreslagit misstroende för regeringen med hänvisningen till den förment bristfälliga beredningen av ärendet.

I förtroendeomröstningen föll rösterna 110-65 till regeringens fördel.

Sipilä: Svenskan viktig

I ett pressmeddelande på tisdagskvällen kväll försäkrar regeringen att den kommer att se till att de språkliga rättigheterna tillgodoses, enligt grundlagen.

"Jourreformen får inte äventyra servicen vare sig på finska eller på svenska. Svenskans ställning och ett tvåspråkigt Finland är synnerligen viktiga för mig", skriver statsminister Juha Sipilä.

Diskussion om artikeln