Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingpojkar i Aten drivs till prostitution

Från 2016
Uppdaterad 23.04.2019 15:29.

“Det är så äckligt, gubbarna är så gamla”

På en telefonskärm åker en pojke skridskor i hård fart. Han sparkar fart och glider i takt med musiken. Videon är filmad på järnvägstorget i Helsingfors. Det är Jawids storebror som efter två år i Finland har blivit skicklig på att åka skridskor. Själv sitter Jawid på en parkbänk i Aten.

Jawids storebror lever vad som verkar vara ett drömliv, ett liv som Jawid och hans kompisar också vill leva. Jawids bror har lyckats med det enda som för pojkarna har någon betydelse, ett nytt liv i norra Europa. Det är också Jawids mål.

Jawid tycker att det ser härligt ut när hans bror åker skridskor utanför järnvägsstationen i Helsingfors.


Storebrodern har varit i Finland i två år och är redan skicklig på att åka skridskor.

Trots att han bara är fjorton år har han varit med om mycket. Han berättar att han som trettonåring flydde från Afghanistan till Iran. Hans föräldrar hade dött och hemlandet kunde varken ge honom trygghet eller en framtid. I Iran tvingades han jobba olagligt under slavliknande förhållanden. Till slut lyckades han ta sig till Grekland.

Nu håller han till på det lilla Victoriatorget i centrala Aten om kvällarna med sina kompisar. Torget har blivit en känd samlingspunkt från för flyktingarna till de grekiska affärsinnehavarnas förtret. Det är bara några plusgrader och Jawids kompis Mohammed huttrar av kyla. Mohammed har bara flipflops på fötterna.

På bänken bredvid förbereder sig en familj för att sova utomhus. Föräldrarna sveper in barnen i filtar. De har kommit från ön Leros för bara en timme sedan och har ingenstans att ta vägen.

Föräldrarna sveper in sina små barn i filtar till natten. Den här natten tvingas de sova utomhus. Kvicksilvret har krupit ner till noll.

De gör det för pengar

Parkerna i centrala Aten förvandlas till farliga ställen om nätterna där drogmissbrukare och prostituerade håller till. Hit kommer grekiska män för att köpa sex. På den senaste tiden har de prostituerade fått konkurrens av minderåriga flyktingpojkar som säljer sig själva.

- Jag vet att det sker. Unga pojkar, bara 14 eller 15 år gamla, gör det med gamla gubbar. Det är så hemskt att jag knappt kan tänka på det, säger Jawid och grimaserar av äckel.

Mohammed ser lika äcklad och besvärad ut som Jawid. De här är inget de gärna talar om.

- De får tjugo euro för det, inte mera. De gör det för pengarna, konstaterar Mohammed.

Jawid och Mohammed säger att de inte gör det. De är lyckligt lottade. De har fått plats på ett skyddshem där de får mat och en säng att sova i. Och viktigast av allt är att det på skyddshemmet finns någon som bryr sig om dem. Någon som har bestämt att de ska vara hemma klockan nio på kvällen.

Dan Biswas som är en av grundarna och verksamhetsledare för den danska hjälporganisationen Faros som driver skyddshemmet säger att han känner till att en del av de minderåriga prostituerar sig. Sedan EU stängde gränserna finns det inga lagliga vägar för afghanerna att ta sig vidare från Grekland. De minderåriga säljer sig själva för att få pengar att betala åt smugglare så att de kan ta sig till norra Europa.

Dan Biswas, verksamhetsledare för Faros.
Bildtext Dan Biswas är verksamhetsledare för Faros som hjälper ensamkommande minderåriga flyktingar i Aten.
Bild: Yle/ Antti Kuronen

Biswas kan inte säga hur utbrett fenomenet är men det berättar om hur förtvivlade de här pojkarna är.

- Det visar hur desperat situationen är. De gör det för att få pengar för att leva eller för att de ska kunna anlita smugglare. Vi ser hur det påverkar dem psykiskt. De skäms över det. En del använder också droger och har börjat skära sig.

Dan Biswas berättar att han bestämde sig tillsammans med några andra att grunda Faros efter att han sett hur många minderåriga asylsökande levde på gatorna i Aten utan något som helst skydd. Enligt Biswas bor ungefär hälften av de ensamkommande minderåriga på skyddshem medan resten bor på läger eller på gatan. En del är också satta i slutna förvar som liknar fängelser.

Det finns tretusen ensamkommande minderåriga i Grekland. Endast hälften av dem har ett tryggt ställe att övernatta på.

- Pojkarna är i en känslig period i livet och det är avgörande att de får stöd. Vi vill ge dem dem någonting som är normalt i allt det onormala omkring dem. Det är tungt att bara vänta utan att veta var man kommer att hamna.

Biswas säger att de flesta vill härifrån, de flesta har inte kommit till Europa för att stanna i Grekland.

Strandade flyktingar runtom i Grekland

På den gamla flygplatsen i Aten hänger skyltarna ännu kvar. Skylten för internationella avgångar känns missvisande. Inne i ankomst- och avgångshallen har tält satts upp för över tusen asylsökande som har strandat i Grekland.

Den gamla flygplatsen har blivit ett flyktingläger i Aten. Det är mest familjer från Afghanstan som bor här.

För afghanerna kommer flyktinglägren sannolikt att bli bestående hem. Den stora utmaningen för Grekland blir att integrera flyktingarna som stannar här.

Flygplatsen är ingen trygg lekplats för barnen. För några veckor sedan föll en flicka ner från en ramp och dog.

De var alla på väg till norra Europa när EU stängde gränserna framför näsan på dem i mars.

På gården leker barn med söndriga leksaker. Ett liten flicka tvättar familjens kärl i en lite lavoar utomhus. De allra flesta här är afghaner och deras situation är oviss.

EU har satt olika nationaliteter i en ojämlik situation. Det är endast vissa nationaliteter som har en möjlighet att bli omplacerade i enlighet med EU:s omplaceringsprogram. Syrierna och eritreanerna har goda chanser att komma vidare. Det beror på att de har stora chanser att få asyl i de flesta EU-länder.

Allt som allt har EU lovat omplacera 160 000 asylsökande från Grekland och Italien inom slutet av nästa år, men processen har framskridit långsamt. Hittills har endast 6000 asylsökande flyttats från Grekland.

Afghanerna kan inte ansöka om att bli omplacerade till andra EU-länder eftersom de anses ha för liten chans att få asyl. De har alla fastnat i Grekland för gott.

En kvinna hänger upp sitt byk utanför den gamla flygplatsen. Det har blivit besvärligt att tvätta kläder nu då det är så kallt.

Smugglare det enda hoppet

Jawid och hans kompisar har ändå inte förlorat hoppet. De kommer att göra allt för att komma till sina släktingar i Europa, bedyrar de.

Jawid vill till Finland, hans kompis Reza som är sexton år har en bror i Österrike. Mohammed har inga släktingar i Europa så han kanske söker om asyl i Grekland.

Smugglarna tar upp till tvåtusen euro för att fixa en resa till norra Europa, berättar Jawid och hans kompisar.

Så närmar sig klockan nio och pojkarna gör sig redo för att att återvända till skyddshemmet. Men Reza har inget ställe att gå till.

- Jag vet inte var jag ska sova. Jag kommer att vandra omkring här tills det blir morgon. Jag kanske sover en stund här på Victoriatorget, säger sextonåringen.

Han får mat på skyddshemmet om dagarna men alla sängar är upptagna om nätterna.

Tonårsflyktingar lever ett tufft liv i Aten. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln