Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Surfa på webben utan att lämna spår på din dator

Från 2017
Uppdaterad 20.09.2017 14:03.
Bild med texten; Surfa utan att lämna spår.
Bildtext Du lämnar spår efter dig på nätet.

När du surfar på webben sparas webbhistoriken i browserns cacheminne. Vid behov kan du använda webben också privat, så att webbläsaren (browsern) inte sparar information om de webbsidor du besökt eller filer du laddat ned.

Det här kallas att surfa privat och gäller när du vill dölja dina spår på internet för någon som fysiskt har tillgång till samma apparat som du.

Det här läget har olika namn i olika webbläsare:
- I Google Chrome kallas det Incognito. En Incognito-flik öppnar du genom att trycka ned Ctrl/Cmd (Mac) + Shift + N eller genom att klicka på de tre punkterna i menyn uppe i högra hörnet av rutan och välja New Incognito Window.
- I Explorer heter det privata läget InPrivate. InPrivate-fliken öppnas genom att trycka ned Ctrl/Cmd + Shift + P. I den nyaste Microsoft Edge väljer du ikonen Lägg till (…) och sedan Ny InPrivate-flik.
- I Firefox heter läget Private Browsing. Det får du på genom att trycka ned Ctrl/Cmd + Shift + P eller genom att välja New Private Window ur menyn i övre högra hörnet.
- I Safari heter det privata läget också Private Browsing och det kopplar du på en Mac-apparat på med hjälp av kommandot Cmd+Shift+N. Du kan också ur Funktionsmenyn välja ”Privat surfing”. Funktionsmenyn hittar du nära det högra övre hörnet i Safari-fliken och ser ut som ett kugghjul.

Läget för privat surfing kan vara behändigt om en dator har många användare. I regel minns en webbläsare hurudana sök du gjort och vilka sidor du har besökt.

Det här är information som du inte nödvändigtvis vill avslöja för en utomstående. De avslöjas emellertid så fort någon börjar skriva in en adress i sökfältet. Webbläsarens minne fungerar nämligen så att den som utgångspunkt föreslår sådana sidor med samma begynnelsebokstäver som du besökt.

Vid behov kan du använda webben också privat, så att webbläsaren inte sparar information om de webbsidor du besökt eller filer du laddat ned.

Du kan också ha flera flikar öppna samtidigt, av vilka vissa är normala och andra i privat läge. Du känner igen privat läge på det att webbläsaren övre balk är mörk eller svart.

Skärmdump från en incognito-flik i Google Chrome.

Så här tömmer du cacheminnet

Om du inte använt läget för privat surfing och vill få bort informationen om vilka sidor du besökt, kan du tömma webbläsarens cacheminne. Webbläsare använder sig av cacheminne för att snabbare kunna öppna sidor man tidigare besökt. Cacheminnet kan du tömma helt eller delvis.

Vid behov kan du ur cacheminnet tömma till exempel bara lösenord, cookies eller en del av din webbhistorik. Kom ihåg att lösenord aldrig sparas automatiskt, utan webbläsaren frågar alltid om du vill att det ska sparas. Det lönar sig att fundera ordentligt på vad man svarar. Ibland kan det vara behändigt att spara ett lösenord.

Instruktioner för hur man tömmer cacheminnet på olika webbläsare:
Chrome
Firefox
Explorer
Safari
Edge

Men kom ihåg att de som levererar din internetuppkoppling, apparat, programvara och webbtjänsterna kan övervaka vilka webbtjänster du använder oberoende av om du tömmer cachen eller surfar privat.

Med våra Digiträningar kan du öva dig på nyttiga digitala färdigheter på egen hand – du får tips på bättre sökfunktioner på nätet eller enkla tangentbordskommandon och mycket annat.
Här hitter du våra Digiträningar!

Artikeln är ursprungligen skriven av Sari Veikkolainen på Yle Oppiminen.

Uppdatering 20.9.2017: Precisering om att privat läge gäller för spår man lämnar på en fysisk dator.