Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem axlar ansvaret i juniorlejonen?

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 13:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Hård kamp om platserna till Finlands JVM-trupp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands juniorlejon försvarar sitt VM-guld under årskiftet i JVM i Kanada. Ett av de större frågetecknen kring den finländska truppen är bristen på uppenbara matchvinnare.

För ett knappt år sedan sprängde Finland JVM-banken genom att besegra Ryssland i finalen i Helsingfors.

Årets finländska JVM-trupp har åtminstone på pappret inte offensiva supertalanger i klass med Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Kasperi Kapanen. Men om man får tro på Vasa Sports backklippa Robin Salo är det inte nödvändigtvis ett oöverkomligt problem.

- Det kommer fram nya spelare varje år. Det är alltid roligt att se. Jag tror att vi kommer att få se sådana spelare den här gången också, säger Salo.

Kristian Vesalainen under lupp

En av de spelare som har potential att axla ett stor ansvar i offensiven är Kristian Vesalainen, som anses vara en av de största talangerna i sin åldersklass. Han sticker inte under stol med att han åker till JVM i Kanada för att leverera i anfallszonen.

- Mitt personliga mål är att göra några mål och assist och på så sätt hjälpa laget, säger Vesalainen.

Kristian Vesalainen, HPK
Bildtext Kristian Vesalainen anslöt sig till HPK i november.
Bild: Tomi Jokela / All Over Press

Kristian Vesalainen lämnade sin fostrarklubb Helsingfors IFK sommaren 2015 för spel i Sverige och Frölunda. I höst spelade han 16 matcher i svenska hockeyligan, SHL, och noterades för 1+4.

För en dryg månad sedan återvände han till Finland och spel i HPK. Krutet har emellertid varit vått och han har endast stått för 1+0 på nio matcher.

Liten rink vållar problem?

JVM arrangeras i år i Kanada vilket innebär spel i liten rink. Det är ett potentiellt problem för det finländska laget. Ett bevis på det fick den finländska landslagsledningen i genrepet på tisdagen mot Kanada.

Finland förlorade matchen 0-5. Redan efter första perioden stod det 0-4.

- Många av oss är vana att spela i en större rink. Så det är en liten utmaning faktiskt. Man har inte så mycket tid med pucken och man måste vara ganska snabb, säger Vesalainen.

Vilka spelare petas?

Den finländska truppen är fortfarande för stor. En handfull spelare kommer strax före jul att få en ovälkommen julklapp i form av en returbiljett hem till Finland.

Jukka Rautakorpi är chefstränare för unglejonen.
Bildtext Jukka Rautakorpi lotsar unglejonen i Kanada.
Bild: YLE / Tomi Hänninen

Den sista chansen att imponera på chefstränaren Jukka Rautakorpi är träningsmatchen mot Slovakien natten mot fredagen finländsk tid.

- Det betyder massor att ens få en chans. Vi har fem kedjor fortfarande i truppen och några spelare kommer att bli petade. Det är en hård kamp om platserna och jag gör mitt yttersta för att få en plats i laget, säger Robin Salo.

Framgång föder framgång?

En detalj som talar för juniorlejonen är att laget kryllar av spelare som under förra säsongen var med om att vinna endera JVM på hemmaplan eller U18VM i USA i april.

- Det är jätteviktigt att vi har många spelare som känner varandra sedan tidigare. Det är bra för oss, resonerar Vesalainen och får flankstöd av Robin Salo.

- Det är positivt. Det betyder att vi har kemi i laget då vi spelat tillsammans tidigare. Det ger oss en liten fördel.

Yle sänder unglejonens matcher

Juniorlejonen inleder turneringen på julannandag med en match mot Tjeckien. Yle sänder unglejonens samtliga matcher.