Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: All alone on Christmas/Darlene Love, E Street Band & The Miami Horns

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 13:52.
Darlene Love då hon blir invald i Rock and Roll Hall of Fame 2011.
Bildtext Darlene Love blev invald i Rock and Roll Hall of Fame år 2011.
Bild: Justin Lane/EPA

Låten är en hyllning till New York samtidigt man i texten hoppas att ingen skall behöva fira julen ensam. Och känslan från Phil Spectors klassiska julskiva finns med i varje takt.

Det var egentligen genom filmen Ensam hemma 2 som låten blev känd. Huvudrollen spelades, liksom i den första filmen, av Macaulay Culkin, som i misstag blir tvungen att fira julen i New York då familjen drar iväg till Miami. I den allmänna röran har han helt enkelt stigit ombord på fel flygplan.

Måste bli bra

Och om Steve Van Zandt skriver och producerar, E Street Band tillsammans med The Miami Horns spelar in och Darlene Love sjunger låten så kan man knappast misslyckas.

Idén att föra samman den här supersammansättningen kom egentlgen från filmens producent, Christopher Columbus, som bad Van Zandt att skriva en jullåt och spela in den med Love som solist.

E Street Band vind för våg

Just under den här perioden så hade ju Springsteen tillfälligt separerat från E Street Band och försökte sig på en solokarriär med både skivor och turnéer. Men de återförenades igen 1999.

Och det visade sig att Darlene Love och Steve Van Zandt kände varann från tidigare och båda hade faktiskt väntat på rätt tillfälle att få jobba tillsammans.

Van Zandt berättade i en intervju att Columbus hade sagt att han kan höra en saxofon som låter som Clarence Clemons´ och ett trumsound som liknar Max Weinbergs.

Jag funderade en stund vem jag kunde få att låta som dem, skämtade Van Zandt.

Och det ledde naturligtvis till att det blev hela E Street Band som spelar på skivan förstärkta av the Miami Horns som trots namnet inte har något med platsen att göra.Det var egentligen Van Zandt själv som hade bildat gruppen då han ännu spelade med Southside Johnny and the Ashbury Dukes.

I Spectors anda

Darlene Love medverkade redan på Phil Spectors julalbum som först senare har fått den erkänsla och status som den är värd. En orsakt till att den inte knappt noterades i USA var att skivan utkom den 22 november 1963. Det var samma dag som president Kennedy blev skjuten i Dallas.

Darlene Love var en av trotjänarna för Phil Spector och i den utmärkta dokumentären, 20 Feet from Stardom, berättade hon om avigsidorna med branschen.

Men Van Zandt har medgett att Spectors ande ligger över låten All alone on Christmas.
Jag vet inte ens om jag skulle ha kunnat göra en jullåt med Darlene Love utan att man skulle höra Spectors sound i stycket.

Och resultet blev en låt som är en hyllning till producentgeniet.

Bekant studio

Låten spelades in i Power Station studion i New York och för Van Zandt blev det ett kärt återseende med en bekant miljö.
Det var där vi spelade in Born in the USA och jag har bara varit in där några gånger efter det så det var en lite konstig känsla att stiga in i studion igen berättade Van Zandt.

Mer om låten kan du höra i Vega Dag onsdag med start kl 13.03

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln