Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mimosa gör galen roll i finlandssvensk thrillerserie

Från 2017
Uppdaterad 10.12.2019 09:12.
Mimosa Willamo
Bildtext Den prisbelönta skådespelaren Mimosa Willamo gör debut på svenska.
Bild: Yle/Jonas Forsbacka

Den finlandssvenska tv-serien ”Lola uppochner” har premiär i slutet av december och skådespelaren Mimosa Willamo gör sin första roll på svenska.

Tv-serien "Lola uppochner" baserar sig på Monika Fagerholms roman från 2012, med samma namn. Serien sänds på Yle Fem och är inspelad i Ekenäs och Raseborgsområdet.

Mimosa har alltid gått i finsk skola men också talat en del svenska hemma. Hon ser erfarenheten som ett inträde till Svenskfinland.

"Jättekul att spela henne"

Mimosa spelar seriens huvudroll, den sjuttonåriga flickan Ca Bäck. Både karaktärens namn och personlighet står för kaos.

– Hon är galen! Jag älskar det! Det var jättekul att spela henne. När jag först läste manuset tänkte jag: ”Okej, hon är en sån här flicka”. Sedan läste jag några sidor till och tänkte: ”Nej! Hon är en sån här flicka!”, och så fortsatte det när jag läste vidare.

I Fagerholms roman finns ett fyrtiotal karaktärer och historien utspelar sig både i slutet av 1990-talet och i nutid. Serien utspelar sig konsekvent i nutiden.

– Det finns några karaktärer i serien som egentligen är flera enskilda personer i boken, just på grund av att tidsperspektivet inte är detsamma som i romanen.

Anna Svanbäck och Ca Bäck i dramaserien Lola uppochner.
Bildtext Mimosa Willamo spelar Ca Bäck i "Lola uppochner". Julia Hellén (till vänster) spelar Anna Svanbäck.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

Fammos förtjänst

Att Mimosa spelar huvudrollen i tv-serien är inte bara hennes egen förtjänst.

– Jag får tacka fammo för att jag är med i serien. Fammo hade hittat Whatsapp och skickade åt mig när de började söka finlandssvenska skådespelare. Jag bodde i Danmark och gick i folkhögskola där då.

När farmor tipsade om möjligheten hörde Mimosa av sig till produktionen. Hon gjorde en videoinspelning där hon läste en del av manuset och tog sig till andra gallringen.

– Då var jag tillbaka i Finland, så jag gick dit och provfilmade och så fick jag rollen.

Påverkas inte av originalberättelsen

Trots att serien utgår från romanen fick man bestämma en hel del hur saker och ting skulle göras, och hurudana karaktärerna skulle vara. Mimosa läste bara manuset före inspelningarna, boken läste hon när allt var klart.

– Det var något vi diskuterade före, de ville att jag tar det som står i manuset och gör karaktären av det.

Seriens manusförfattare är Annina Enckell medan Ulrika Bengts stod för regin.

Ca Bäck och Birger i dramaserien Lola uppochner
Bildtext Tv-serien är en thriller för både ungdomar och vuxna.
Bild: Robert Nordström / Långfilm Productions

Jussibelönad skådespelare

Mimosa berättar att serien är en slags thriller och att storyn främst kretsar kring fem unga flickor. Serien utspelar sig i den fiktiva orten Flatnäs, en småstad där alla känner alla. Serien riktar sig till både unga och vuxna, menar Mimosa.

– Det var roligt att komma in i den "finlandssvenska bubblan". Det här är det första jag har gjort på svenska, så jag visste inte på förhand vad jag skulle förvänta mig av det.

Mimosa gjorde sin filmdebut som Takku Kurhinen i den finska långfilmen "Päin seinää" år 2014. Då belönades hon också med det finska Jussi-filmpriset för bästa kvinnliga biroll.

Hon menar att det inte är någon större skillnad mellan att skådespela på svenska och finska.

– Jag var lite osäker så klart, min svenska är inte perfekt. Men de litade på mig. Alla andra kunde svenska, så det var bara jag som var orolig över vissa specifika ord.

”Lola uppochner” har premiär den 28 december och sänds i sex avsnitt på Yle Fem, en gång i veckan.

Hela första säsongen finns nu på Arenan