Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långsam postgång ställer till det för Dalmed - laboratorieprov levereras inte i tid

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 13:59.
Laboratorieprov skickas i ett paket med gula och svarta ränder.
Bildtext Laboratorieproven från Dalmed skickas i paket med gula och svarta ränder.
Bild: Yle/Lotta Sundström

På Kimitoön har långsam postgång satt käppar i hjulet för Dalmed med företagshälsostationer i Kimito och Dalsbruk. Posten har inte lyckats leverera alla laboratorieprov inom utsatt tid, vilket tvingat hälsostationen att kalla in patienter på nytt.

Många är missnöjda med Posten, det har Svenska Yle rapporterat om under veckan. På Kimitoön har poststrul orsakat problem för Dalmed som bland annat har hand om kommunens företagshälsovård.

Posten har upprepade gånger misslyckats med att leverera laboratorieprov inom utsatt tid, berättar företagshälsovårdare Katarina Lindroos.

- Det betyder att proven inte kan analyseras i Helsingfors.

Tuber med blodprov.
Bildtext Om provtuberna inte är framme inom utsatt tid går de inte längre att analysera.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Laboratorieprov skickas som expressförsändelse i en speciell förpackning med svarta och gula ränder. Paketet ska vara lätt att känna igen då posten hanteras. Ändå har någonting hänt på vägen som gjort att paketen inte har kommit fram i tid.

- Det har lett till att vi fått kontakta våra patienter, och de får komma på nytt för att ta nya labbprov.

Förutom att patienten än en gång måste vika tid för ett labbesök och vara oäten, måste patienten dessutom vänta längre på svar på proven som tagits. Att sitta hemma och vänta är inget vidare, och enligt Lindroos blir det en lätt slags dominoeffekt då labbförsändelserna hamnar på villovägar. Har man till exempel bokat in en specialläkare enligt när man väntat sig få provsvaren, måste det bokas om då labbproven inte kommer fram, och hela processen drar ut på tiden.

Dalmed i Dalsbruk.
Bildtext Dalmed i Dalsbruk.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Posten har inte kunnat erbjuda någon förklaring på varför labbproven inte kommer fram inom utsatt tid.

- Vi har varit i kontakt med Posten och reklamerat, men Posten har inte lokaliserat problemet. Också laboratoriet i Helsingfors har varit i kontakt med Posten varje gång det har hänt.

Under ett och ett halvt års tid har fler än tio paket med prover gått förlorade. Som ersättning för de extra utgifter som Dalmed får stå för har Posten bjudit på frimärken. I värsta fall har Posten misslyckats med leveransen av samma patients labbprov två gånger i rad, då har proverna fått tas en tredje gång. Lindroos befarar att Postens tillkortakommanden också kastar en skugga över hälsovården.

- Om samma klient har fått komma en tredje gång för att ta laboratorieprov på nytt, då kan nog förtroendet för vår verksamhet svaja, konstaterar Lindroos.

Yle har pratat med Posten, som har lovat att utreda saken och återkomma.

Artikeln är korrigerad 21.12.2016 kl.08:13. Tidigare stod det att Yle försökt nå Posten för en kommentar, utan att få svar på våra frågor. Det är korrigerat till att Posten lovat utreda saken och återkomma.

Uppdatering 21.12.2016 kl. 13:58: Läs postens svar här: Posten beklagar strul med labbförsändelser från Kimitoön

Diskussion om artikeln