Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens barnpolitik får kritik: Barnen glöms bort, samma misstag som på 90-talet

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 09:31.
Två små barn sitter under samma filt framför en liten julgran.
Bild: All Over Press

Regeringen har låtit bli att göra bedömningar för hur de stora reformerna och nedskärningarna kommer att påverka barnen. Barnombudsmannen beskriver situationen som oroväckande och Pia Sundell på Barnavårdsföreningen varnar för att misstagen från depressionen på 1990-talet upprepar sig.

På tisdagen överlämnade barnombudsmannen Tuomas Kurttila sin bedömning till regeringen. Budskapet var simpelt: Det finns för stora brister i hur regeringen tar hänsyn till barn i sina beslut.

- I regeringens beredning av bland annat social- och hälsovårdsreformen, förändringarna i utlänningslagen och flera enskilda nedskärningsbeslut har ingen konsekvensbedömning gjorts för barnens del, skriver barnombudsmannen i sitt pressmeddelande.

Regeringen måste ge en starkare plats för forskningen i lagberedningen och beslutsfattandet

― Tuomas Kurttila, barnombudsman
Barnombudsman Tuomas Kurttila
Bildtext Barnombudsman Tuomas Kurttila.
Bild: Yle/Linus Lång

"Barnens rätt i samhället glöms bort"

Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen i Finland, varnar för att politikerna håller på att begå samma misstag som under 1990-talets ekonomiska kris.

- Jag är jätteorolig och samtidigt besviken på regeringens politik, säger Sundell.

Under 90-talet skars det ner kraftigt i stödet till barnfamiljer. Bland annat bantades småbarnsfostran ner, vilket har lett till att flera unga fått problem med sin mentala hälsa under uppväxten.

- Jag blir ledsen när jag märker att vi går samma väg igen. Det är så kortsiktiga lösningar, vi tänker bara en regeringsperiod eller i värsta fall ett budgetår framåt. Barnen borde ses som en investering, inte som en kostnad.

Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen i Finland.
Bildtext Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen i Finland, är oroad över att regeringen inte gjort konsekvensbedömningar för barnens ställning i sina stora beslut.
Bild: Niklas Evers

Enligt Sundell finns det flera bra skrivelser om barnens rätt i regeringsprogrammet, men i praktiken har barnen ändå glömts bort.

Som exempel nämner hon nedskärningarna i utbildningen, småbarnspedagogiken, socialarbetarnas situation i kommunerna och den aktuella jourfrågan på Vasa centralsjukhus.

- Man för en politik som starkt baserar sig på ekonomiska beräkningar och då glömmer man bort barnens rätt i samhället. Man fattar beslut utan att fundera på hur de påverkar just barnens liv. Det oroar mig allra mest.

Sköts de här frågorna nu på ett annat sätt än tidigare?

- Min egen åsikt är att man tidigare i vårt lands historia faktiskt har haft viljan att satsa på barnens framtid och prioritera deras behov. Idag känns det som att barnets röst inte blir hörd och att andra intressen hela tiden kör förbi barnets bästa.

Lösningen: Lyssna på forskarna

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila säger till Yle Nyheter att regeringens största fel är att de inte använt sig tillräckligt mycket av tillgänglig forskning.

- Regeringen måste ge en starkare plats för forskningen i lagberedningen och beslutsfattandet. Det talas om barnkonsekvensanalyser men antingen görs de inte alls, eller åtminstone inte systematiskt.

Diskussion om artikeln