Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Engelsk landslagsman i blåsväder – rasistiska kommentarer gav lång avstängning

Från 2016
Jonjo Shelvey firar ett mål för sitt Newcastle i The Championship.
Bildtext Jonjo Shelvey har gjort tre mål för serieledarna den här säsängen.
Bild: All Over Press

Newcastles mittfältare Jonjo Shelvey har gjort bort sig och straffas med en fem matcher lång avstängning och böter.

Jonjo Shelvey som spelat sex matcher för det engelska landslaget har varit en av Newcastles viktigaste spelare den här säsongen i den nästhögsta serien. Hans klubb toppar tabellen efter 22 omgångar men kommer med största sannolikhet att få klara sig utan Shelveys tjänster i de följande fem matcherna.

I mitten av september mötte Newcastle Wolverhampton på hemmaplan. I slutet av matchen i den åttonde omgången riktade Shelvey rasistiska kommentarer mot gästernas marockanske landslagsman Romain Saïss.

Tillbaka i slutet av januari

Det engelska fotbollsförbundet FA:s dom kom på tisdagen och den 24-åriga Shelvey straffas med en avstängning på fem matcher och dessutom får han betala 125 000 euro i böter. Det är inte helt klart vad Shelvey sagt åt Saiss, men FA beskriver händelsen som ett grovt brott.

Enligt FA:s riktlinjer är minimistraffet för rasistiska kommentarer fem matcher. Därmed är Jonjo Shelvey spelduglig först den 21.1 då Newcastle möter Rotherham.

Inte den första stjärnan som straffas

Det engelska fotbollsförbundet ändrade på sina regler 2013. Två år tidigare fick Chelseas lagkapten en fyra matcher lång avstängning efter att han gjort sig skyldig till rasistiska kommentarer i riktning QPR:s Anton Ferdinand.

Samma år stängdes Liverpools Luis Suarez av i hela åtta matcher. Suarez gjorde sig skyldig till samma brott som Terry och Shelvey då han rasistiskt hånade Manchester Uniteds Patrice Evra.

Jonjo Shelvey som i år spelat alla matcher för Newcastle har sju dagar på sig att överklaga domen.

Diskussion om artikeln