Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Havsörnar kan drabbas hårt av fågelinfluensan

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 08:56.
En havsörn flyger över himlen.
Bildtext Havsörnsstammen kan drabbas hårt av fågelinfluensan.
Bild: Yle, Risto Salovaara

Havsörnsstammen har vuxit kraftigt de senaste åren men nu kan stammen decimeras på grund av fågelinfluensan. Det säger Jouko Högmander som är skyddsansvarig vid Världsnaturfonden WWF:s havsörnsgrupp.

- Sedan 1980-talet har det gjorts mycket för att skydda örnstammen och örnarnas antal har vuxit kraftigt på grund av detta, säger Högmander. Men om den här sjukdomen nu drabbar stammen med all sin kraft så kommer vi att se ett minskat antal örnar.

Bildtext Jouko Högmander är oroad hur det ska gå för havsörnsstammen.
Bild: Yle/Monica Forsell

Den här årstiden är det inte så lätt att hitta döda fåglar i naturen, och att man nu hittar tre eller fyra fall av fågelinfluensa betyder nog att man kommer att hitta flera fall som uppdagas först på våren.

- Om fågelinfluensan sprider sig från skärgården och i inlandet så drabbas nog havsörnarna, säger Högmander.

Naturlig balans

Kritiken mot havsörnarna har haglat tätt de senaste åren och i skärgården anser många att stammen är alldeles för stor. Enligt kritikerna är den stora havsörnsstammen ett reellt hot mot ejderstammen då örnarna äter ejderungar.

- Det är helt klart att havsörnarnas kraftiga tillväxt i skärgården har drabbat ejdrarna, men jag vet att vi snart kommer att få en balans mellan örnar och ejdrar, säger Högmander. Men då en population växer kraftigt, så ökar också riskerna för sjukdomar och det här kanske bara är ett sätt för Moder Jord att få balans i tillvaron.

Myndigheterna utreder begränsningar

Fågelinfluensaviruset H5N8 är högpatogent och livssäkerhetsverket Evira utreder nu tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet hur man ska kunna begränsa att viruset sprider sig.

En åtgärd som utreds är att begränsa användningen av kadaver eller så kallade slaktrester. Bland annat använder sig jägare av kadaver som införskaffas via landets slakterier för att locka fram exempelvis mårdhundar. Men då slaktresterna placeras ut i naturen hittar också rovfåglarna dem vilket kan bli en riskfaktor, enligt Högmander.

- Så här mitt på vintern är risken för att sjukdomen sprider sig ganska liten för att sjöfåglarna befinner sig på annat håll, säger Högmander. Men de här kadaverplatserna kan bli en stor risk som leder till att viruset lättare sprider sig över stora områden.

Enligt Högmander kan en situation uppstå att örnarna får sjukdomen då de hittar smittade sjöfåglar i skärgården och sedan flyger vidare till de här så kallade matplatserna där kadaver har placerats ut.

- Här träffar havsörnarna på korpar, kråkor och kanske eventuellt trutar som i sin tur smittas och flyger vidare till nya platser, säger Högmander. Så jag ser nog att det här nätverket av kadaverplatser är en stor risk som måste utredas.

Diskussion om artikeln