Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS säger sig stå bakom julmarknadsattacken i Berlin

Från 2016
Uppdaterad 20.12.2016 22:11.
Brandenburger Tor upplyst i den tyska flaggans färger hedrar minnet av offren för attacken.
Bild: EPA/PAUL ZINKEN

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) säger sig stå bakom attacken som riktades mot julmarknaden i Berlin i går.

IS har via sin mediecentral Amaq sagt att lastbilsattacken i Berlin utfördes av "soldater från Islamiska staten". Enligt IS har den person som utförde operationen svarat på uppmaningen om att "koalitionsländer ska attackeras". IS påstår sig ha "medborgare i länder som ingår i koalitionen" som mål för sina attacker.

Gripen man släpptes fri i brist på bevis

Den man som greps i går har släppts fri. Enligt åklagaren går det inte att bevisa att den misstänkta mannen hade befunnit sig i förarhytten på lastbilen då attacken skedde.

Tolv personer dödades i går då en lastbil körde rakt in i en populär julmarknad på Breitscheidplatz i de västra delarna av centrala Berlin. Ytterligare 30 människor skadades allvarligt i attacken.

I kväll hölls det en minnesgudstjänst i kyrkan invid attentatsplatsen. Många Berlinbor samlades utanför kyrkan med blommor och ljus. Stadsporten Bandenburger Tor lystes upp under kvällen i den tyska flaggans färger.

Blommor och ljus till minnet av offren för lastbilsattacken i Berlin.
Bildtext Blommor och ljus till minnet av offren för lastbilsattacken i Berlin.
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Krav på stramare invandrings- och säkerhetspolitik

Måndagens attack har redan nu väckt krav på att man ändrar på förbundskansler Angela Merkels invandringspolitik. Över en miljon människor, på flykt från bland annat Mellanöstern och Afrika, har sökt asyl i Tyskland under 2015 och 2016.

Det rekordstora antalet asylsökande har drabbat Merkels popularitetssiffror inför parlamentsvalet hösten 2017 samtidigt som väljarstödet har ökat för det högerpopulistiska partiet AFD. AFD-ledaren Frauke Petry säger att Tyskland inte längre är säkert, och att radikal islamism har slagit till mot hjärtat av Tyskland.

Diskussion om artikeln