Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antti Kurvinen: Lagar skall följas

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 08:57.
Antti Kurvinen, riksdagsledamot
Bildtext Antti Kurvinen, riksdagsledamot.
Bild: pressbild

Peter Knuts (C) uttalande i samband med jourreformen om att lagar är till för att kringgås har väckt stor uppmärksamhet. På finskt centerhåll är det svårt att få en kommentar, annat än att lagar är till för att följas.

Antti Kurvinen är viceordförande för Centern och riksdagsledamot från Seinäjoki. Han vill inte kommentera uttalandet mer än att lagar skall följas. Inom svenska Centern säger en medlem att man får ta Peter Knuts med en nypa salt.

Självklart att lagar skall följas

Jag börjar inte ge mig in i några spekulationer om Knuts uttalande säger Antti Kurvinen. Centerns partisekreterare Jouni Ovaska har inte gått att nå för en kommentar i frågan.

Inom svenska Centern finns det krafter, speciellt i södra Finland som vill få bort både distriktets ordförande, Peter Knuts och verksamhetsledaren Peter Albäck.

- Jag tycker man skall ta det med en nypa salt helt enkelt, han (Peter Knuts) har inte så stor tyngd inom Centern, säger Juhani Tihveräinen från Raseborg som tidigare har varit viceordförande i det svenska distriktet.

Tihveräinen leder Centern i Raseborg och är också medlem i Centerns partifullmäktige

-Lagar och paragrafer skall tas på fullt allvar och de skall inte kringgås.

Verksamhetsledarmodellen för svenska Centern under lupp

Juhani Tihveräinen är kritisk mot den nuvarande verksamhetsledarmodellen för det svenska Centerdistriktet för Svenskfinland och den kritiken delas enligt honom av bland andra den nye partisekreteraren Jouni Ovaska.

- Den här gamla modellen med verksamhetsledare fungerar inte, det har vi sett, säger Juhani Tihveräinen.

- Jag anser att det skall finnas folk på Apollogatan i Helsingfors ( Centerns partihögkvarter är beläget där, red:s anm.), då skulle vi föra svenskan till huvudkontoret. Då blir mellanhänderna borta.

Enligt Tihveräinen är det här också den linje som partisekreteraren Ovaska företräder och den diskuterades enligt Tihveräinen när partifullmäktige sammanträdde i Torneå tidigare i höst.