Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blårävsskinnen gick åt på decemberauktionen

Från 2016
Uppdaterad 21.12.2016 14:05.
Blårävsskinn
Bildtext Blårävsskinn.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Priset för blårävsskinn närmar sig lönsamhetsnivå, så blev resultatet på Saga Furs decemberauktion i Vanda. Men auktionen är ändå för liten för att man ska kunna säga att det börjar gå uppåt igen för pälsdjursuppfödarna.

Saga Furs affärsverksamhetschef Stefan Saaristo säger att det är de stora auktionerna i början av året som kan ge en fingervisning om vartåt marknaden är på väg. Men visst ger ändå den här auktionen en viss fingervisning om att priserna kan vara på väg uppåt.

- I dagens läge tangerar medelpriset uppfödningskostnaderna. Det är just på gränsen till lönsamhet, säger Saaristo.

Priserna rasade och det gick nedåt för pälsdjursuppfödarna efter fjolårets auktion i december.

Till skillnad från fjolårets decemberauktion var omkring 290 köpare på plats i auktionssalen och alla skinn såldes. I fjol lyste kunderna med sin frånvaro på och då gick endast närmare 20 procent av blårävsskinnen åt.

Saaristo säger att det här visar att marknaden är på väg att få fart igen.

- Det gick över förväntan. Vi hade förväntningar på stigande prisnivåer men den prisstegring som kom med blårävsskinnen var kring 20 till 30 procent. Sett till helheten var det en väldigt lyckad auktion, säger Saaristo.

Saga Furs decemberauktion är en renodlad rävauktion men man sålde också i viss mån päls av finnsjubb. Inga minkskinn såldes på auktionen.

Diskussion om artikeln