Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen överens om fritt vårdval - "en fin julklapp till finländarna"

Från 2016
Uppdaterad 08.03.2017 11:52.
Symbolbild föreställande en blodtrycksmätare och en hög med sedlar.
Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Regeringen har kommit överens om riktlinjerna för valfriheten inom vården. Målet är att två tredjedelar av social- och hälsovården ska omfattas av valfriheten i framtiden.

Enligt omsorgsminister Juha Rehula (C) är målet med reformen att ge medborgarna smidigare social- och hälsovårdstjänster.

- I framtiden kommer det att svaras i telefonen snabbare än i dag. En person som behöver vård kommer att bemötas snabbare än i dag, man kommer att få besöka en läkare snabbare än i dag. Samtidigt måste vi kunna spara 3 miljarder euro, sade Rehula.

Enligt Rehula syftar reformen till att öka på patienternas möjligheter att välja tjänsteleverantör inom social- och hälsovården.

- Vi kommer att skapa en lagstiftning som innebär att patienten själv har möjlighet att välja vilken dörr man går in genom, säger Rehula apropå valfriheten.

Konkret innebär valfriheten att kunderna i framtiden fritt kan välja mellan offentliga eller privata producenter, eller aktörer inom den tredje sektorn. Patientavgiften kommer att vara lika stor vid samtliga inrättningar.

Sin huvudsakliga finansiering skulle producenterna få från staten. Producenten som omfattas av direktvalet skulle få en fast ersättning för varje kund.

Enligt lagutkastet ska ersättningarna till producenterna "sporra till effektiva tjänster och befrämja befolkningens välmående."

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Bildtext I framtiden ska vården bli bättre intygar Juha Rehula.
Bild: YLE/Chanette Härus

Producenten bär ett helhetsansvar

Rehula betonar att producenten som tar emot kunden måste bära ett helhetsansvar. Tjänsteproducenterna förväntas uppfylla de kriterier som föreskrivs i lagen, samt de kvalitetskrav som landskapen ställer.

- Individen kommer att förbinda sig vid en producent i ett år. Om man inte är nöjd har man möjlighet att byta producent, säger Rehula.

Enligt Rehula är det viktigt att landskapen ser till att integrationen av tjänsterna fungerar och valfriheten fungerar. Landskapet ska vara en stark aktör.

Rehula säger att det är möjligt att kostnaderna inom primärvården ökar till följd av reformen. Kostnadsökningen kommer att vägas upp av de inbesparingar som reformen kommer att medföra inom specialsjukvården.

- När människorna får tjänster snabbare kommer de totala kostnaderna att minska, säger i sin tur inrikesminister Paula Risikko (Saml).

Paula Risikko
Bildtext Valfriheten är en fin julklapp till finländarna säger Paula Risikko (Saml).
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

En julklapp till finländarna

Risikko konstaterar i likhet med Juha Rehula att tillgången på tjänster blir bättre då valmöjligheterna ökar. Speciellt handlar det om att förbättra läget inom primärvården, berättar Risikko.

- Specialsjukvården fungerar, men inom primärvården har vi haft problem.

Vårdvalet kommer också att leda till en tydligare arbetsfördelning och till att kostnaderna inte kommer att skena iväg i framtiden, menar inrikesministern.

- När reformen är gjord kommer två tredjedelar av social- och hälsovårdens tjänster att omfattas av valfriheten.

Enligt Risikko kommer den finländska valfrihetsmodellen att bli betydligt bättre en den modell som tillämpas i Sverige. Orsaken till det här är att man i Finland också kommer att inkludera socialtjänsterna i reformen.

- Det här är en fin julklapp till alla finländare, sammanfattar Risikko.

Pirkko Mattila, riksdagsledamot för Sannfinländarna
Bildtext Reformen är som ett maratonlopp, anser Pirkko Mattila.
Bild: Riksdagen

Reformen som ett maratonlopp

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila höll ett kort anförande i början av presskonferensen där hon jämförde processen med ett maratonlopp.

- Målet är att skapa bättre tjänster för medborgarna, säger Mattila.

Kommunminister Anu Vehviläinen (C) konstaterade i sin tur att regeringen försökt beakta den omfattande respons som man fått in under höstens remissrunda. Kritiken har bland annat handlat om ansvarsfördelningen mellan kommunerna och de framtida landskapen, berättar Vehviläinen.

Trafikminister Anu Vehviläinen
Bildtext Regeringen har lyssnat på kommunerna, intygar Anu Vehviläinen.
Bild: Yle

Valfriheten genomförs gradvis

Lagen om fritt vårdval kommer att ges till riksdagen våren 2017, och den ska träda i kraft år 2019 då landskapen tar över ansvaret för social- och hälsovårdstjänsterna.

I det första skedet skulle vårdvalet i första hand omfatta primärvården. Senare ska vårdvalet utvidgas till att gälla mer avancerade funktioner inom social- och hälsovården.

Valfriheten inom vården har varit ett omstritt tema, både mellan oppositionen och regeringen och inom regeringen.

Inom regeringen har framför allt Samlingspartiet vurmat för fritt vårdval, medan Centern varit mån om att överföra ansvaret för social- och hälsovårdstjänsterna från kommunerna till landskapen.

Läkare för anteckningar

Valfriheten kommer - så här påverkas vården

Riktlinjer för valfrihet delar på åsikterna bland experter.

Diskussion om artikeln