Tilläggstid i universitetens kritiska förhandlingar om vetenskapliga tidskrifter
De finländska högskolorna och forskningsinstituten förhandlar som bäst med det stora förlaget Elsevier om hur dyr tillgången till dess vetenskapliga tidskrifter ska vara i framtiden.
Förhandlingarna har visat sig vara svårare än väntat och har nu fått ett års tilläggstid. Det här innebär att forskarna kan fortsätta använda Elseviers e-tidskrifter under år 2017 medan förhandlingarna fortsätter. Ursprungligen skulle avtalet ha upphört i slutet av den här månaden.
Elsevier äger många viktiga vetenskapliga tidskrifter, till exempel The Lancet och Cell, och har en dominerande ställning i att publicera forskning.
Förlaget har en vinstmarginal på cirka 40 procent, men har trots det krävt stora höjningar av de prenumerationspriser som prenumeranter måste betala för att ta del av Elseviers innehåll.
Öppen tillgång är målet
Dessutom har förlaget vägrat att gå med på öppen publicering, alltså att forskarna gratis skulle få publicera sina studier öppet på internet.
– Förlaget ser fortfarande open access som en separat marginell verksamhetsmodell, inte som framtiden för vetenskapliga publikationer, säger Keijo Hämäläinen, prorektor för Helsingfors universitet och ordförande för förhandlingarna i ett uttalande.
Finland styrs i riktning mot öppen tillgång genom mål som fastställts av Undervisnings- och kulturministeriet. Det ger ökad synlighet för vetenskap och förbättrar samhällets möjligheter att utnyttja forskning som gjorts med skattemedel.
I nuläget kostar det ungefär 2 000 euro för ett finländskt universitet att publicera en Elsevier-studie så att den blir tillgänglig för alla. Och många finansiärer - till exempel Finlands akademi och EU - kräver öppen publicering.
Prenumerationerna på vetenskapliga tidskrifter kostade finländska högskolor och forskningsinstitut 27 miljoner euro i fjol, vilket är hela 56 procent mer än år 2010.
– Prisnivån har stigit år för år på ett aggressivt sätt, utan orsak. Snart finns det inte pengar att betala för så heltäckande paket som forskare skulle behöva, kommenterar forskardoktor Mikael Laakso på Svenska handelshögskolan Hanken.