Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En fotoutställning utan fotografier

Från 2016
Fotograf Lukas Renlund med sin mobilapp Mopho.
Bildtext Fotograf Lukas Renlund med sin mobilapp Mopho.
Bild: Yle/Roger Källman

Fotografen Lukas Renlund är just nu aktuell med en fotoutställning på Galleri Ibis i Vasa. I stället för att beskåda stora bilder som hänger på väggarna går besökarna omkring och tittar på sina smarttelefoner.

- Jag har gjort en app som besökarna laddar ner för det här, säger Lukas. Det här är inte bara för att vara snofsig, utan bilderna är animerade. De rör på sig!

Utställningen fungerar så att det hänger små "beacons", sändare som använder Bluetoothteknik, i galleriet. Då man kommer nära en sån här beacon med sin telefon så får appen en signal att visa en viss bild.

Det fina med sändarna är att de inte behöver finnas i ett galleri. De går att placera ut var som helst: ute i skogen, i ett shoppingcenter...

Det gäller att nischa sig

Lukas Renlund är hemma från Vasa, men har bott utomlands i flera år. Bland annat har han studerat i London och sen sju år är han bosatt i Köpenhamn där han arbetar som fotograf.

Idén till att börja animera bilder fick han under en vistelse i Sydafrika. Då han funderade på hur han skulle utvecklas i sitt yrke kom han i kontakt med tekniken via en Youtubekanal.

- Nu då "alla" är fotografer och bär med sig kameror i sina mobiltelefoner så gäller det att hitta sin nisch, att göra något bättre och annorlunda. Då tänkte jag att jag kunde börja animera mina bilder.

Lukas använder en teknik som har blivit allt vanligare i bland annat dokumentärfiler och som gör att man kan göra en fängslande och intressant film med hjälp av stillbilder. Den tekniska termen för tekniken är "2.5D parallax imagery".

- Det är inte så sexigt, så då tänkte jag att "Motion photography" har lite mera glimt i ögat, säger Lukas.

Det behöver inte handla om stora rörelser i bilderna för att fånga tittarens uppmärksamhet. Konsten i det hela ligger i att kunna se hur mycket som behövs.

- En arm som höjs, ett öga som blinkar eller något som händer i bakgrunden.

Mänska + maskin = mänskomaskin?

Sakta men säkert håller Internet och den fysiska världen att fusioneras, säger Lukas Renlund. Han är intresserad av att observera människor och deras interaktion med teknologi.

- Nu har vi mobiltelefoner som vi bär runt på oss men det behöver inte vara så att det ser ut så i framtiden. Framtidens teknologi kan sitta i en ögonlins eller ett chip under huden.

- Man kan välja att ta avstånd från det eller att gå "all in". Jag försöker att inte välja sida utan att bidra till den här konversationen, säger han.

Planer på att delta i Roskilde

Utställningen i Ibis är första gången som Lukas visar upp sina rörliga bilder. Att få ställa ut i sin hemstad och testa konceptet här känns bra, säger han.

- Responsen har varit bra. Folk kom och var begeistrade, förhoppningsvis har jag också lyckats leva upp till det här och leverera en vara som de gillade.

Lukas har stora planer inför nästa år. Han siktar på att få vara vara med på Roskildefestivalen, ett evenemang som lockar omkring 80 000 besökare.

- Roskilde har ett område som kallas Art Zone. Dit bjuds konstnärer in för att göra målerier i storformat, det ordnas installationer och "talks". Där representeras de digitala konstnärerna inte ännu så bra, säger Lukas.

Tanken är att sätta ut beacons runt omkring på det fotbollsplansstora Art Zone-området. Sen får folk gå omkring och söka efter signalerna.

- Jag vill göra det här till en öppen tävling, säger Lukas Renlund, som härmed bjuder in digitala artister och musiker att ta kontakt. Det får gärna vara "bite sized content", alltså snabba och läckra bidrag.

Lukas Renlund om sin utställning av rörliga fotografier

20:18

Diskussion om artikeln