Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Julen efter skilsmässan kan bli knepig

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 17:06.
Två små barn sitter under samma filt framför en liten julgran.
Bild: All Over Press

Julen känns ofta tung efter en skilsmässa. Dels för att julen ofta uppfattas som en familjehögtid, dels för att man kanske känner sorg, ilska och saknad samtidigt som man vill ge barnen en bra jul i alla fall.

Förväntningarna är höga, man ska fira liksom tidigare år och nu i de sociala mediernas dagar är det svårt att undvika allas familjeidyll. Som nyskild kan det vara svårt att hitta julglädjen som alla andra verkar ha.

I och efter en skilsmässa är det stora känslor i svall och det kan vara svårt att tänka klart och osjälviskt ifall men blivit lämnad eller själv har lämnat sin familj.

Sätt ditt föräldraskap som prioritet nummer ett

- Föräldraskapet ska i alla fall vara det viktigaste, understryker Anne Bjaerre som är sakkunnig inom barn- och familjefrågor på Barnavårdsföreningen. Man ska i första hand se till att barnen har det så lugnt och tryggt som möjligt.

Enligt Anne borde man till och med hjälpa den andra föräldern att göra tillvaron så bra som möjligt för barnen, för de är ju fullkomligt oskyldiga till den spräckta familjen. Då en skilsmässa inträffar skakas hela deras värld om.

Hon skulle gärna avdramatisera julen och trappa ner på förväntningarna kring helgen. Det handlar trots allt bara om några dagar.

Anne Bjaerre, barnavårdsföreningen
Bildtext Anne Bjaerre
Bild: Yle/Cecilia Heikel

Anne drar sig till minnes att hon några år efter sin egen skilsmässa firade ett par jular helt ensam. Hon pratade med barnen om saken och poängterade att hon av fri vilja vill vara ensam och att hon har det bra. Det är viktigt att barnen inte ska behöva vara bekymrade över föräldrarnas mående.

Anne kallar sig själv Fru Skilsmässa

Hon har själv erfarenheter av skilsmässor på många olika plan: hennes egna föräldrar är skilda, hon har själv skilt sig, hon har dragit stödgrupper för frånskilda föräldrar och hon är handledare för ombildade familjer.

- Jag har lärt mig väldigt mycket av skilsmässorna och jag har lärt att förstå mig själv och andra mänskor bättre, säger Anne.

Hon säger att egna förldrarnas skilsmässa har präglat hela hennes liv. I slutet av 50-talet då hennes föräldrar separerade var det inte så vanligt att man skiljdes. Då talade man inte heller mycket om delad vårdnad.

Då föräldrarna separerade bröts kontakten mer eller mindre med hennes pappa, och hennes mamma var mycket bitter över allt som skedde. Det i sin tur ledde till att det senare var svårt att ta upp kontakten med pappa.

I dagens läge har man förstått att barnen i de flesta fall mår bäst av att båda föräldrarna tar hand om barnen.

- Och försök så långt det går att undvika tvister då barnen hör på, uppmanar Anne.

Prata dig fram till en bra jul med barn och nya släktingar

Barn kan av en eller annan orsak vägra att åka till mamma eller pappa under julen. Där kan finnas mammas eller pappas nya partner, där kan finnas nya bonussyskon, förhållandet till andra föräldern kan vara inflammerat. Vad gör man då?

- Det hela beror naturligtvis på barnens ålder, men prata med barnet i god tid, flera veckor i förväg, och planera och gör det i en positiv anda så att barnet hinner vänja sig vid tanken hur julen kommer att firas, säger Anne.

Efter skilsmässan bildar mamma och/eller pappa i många fall en ny familj och då blir ofta julfirandet ett besynnerligt pussel där det snabbt är dina och mina släktingar, ditt och mitt ex och mina och era jultraditioner. Att kunna få det hela till ett firande som tillfredställer alla kan var utmanande.

- Anta inget, tro inte att alla tänker lika om julen som du! Tala med varandra och försök komma fram till kompromisser, föreslår Anne. Gör också det här i god tid.

Nära släkt och vänner sörjer också skilsmässa

Vid en skilsmässa är det inte bara det separerande paret som sörjer och känner ilska. Också alla nära känner sorg och ilska över att en familj spricker.

Här tycker Anne Bjaerre att föräldrarnas stöd är viktigt för dottern eller sonen som skiljer sig.

- Det är viktigt vad mamma eller pappa säger, och man borde också stöda sitt vuxna barn som går igenom en tung och svår fas i livet.

Med tanke på julen vill Anne också ge rådet att inte försöka fortsätta som tidigare år, för en skilsmässa ändrar på rutinerna och traditionerna.

- Det går inte att gå på i samma spår, det måste alla bara inse.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln