Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Evakueringen av östra Aleppo igång igen efter förseningar

Från 2016
Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016
Bildtext Röda halvmånens ambulanser evakuerade civila från östra Aleppo 15.12.2016
Bild: EPA/GHITH SY

Evakueringen av Aleppo har kommit igång igen efter en försening på ett dygn. Det rapporterar syrisk statlig tv samt källor nära Hizbollah som stöder den syriska regeringen.

Enligt AP skulle fyra bussar ha tagit sig ut ur den sista rebellkontrollerade enklaven i Aleppo. En konvoj bestående av sextio bussar vars avgång försenats ska föra ut cirka 3 000 människor från området.

Det rör sig om den sista större konvojen av bussar som lämnar östra Aleppo innan regeringstrupperna väntas meddela att de tagit kontroll över hela staden. Det innebär slutet på slaget om Aleppo som pågått sedan 2012.

Situationen för de kvarvarande invånarna i östra Aleppo försvårades av kraftigt snöfall och köld. Det syriska Röda halvmånens ambulanser är knappt synliga i snön, rapporterar AFP:s korrespondent från Aleppo.

Det är oklart hur många människor som fortfarande befinner sig i det sista rebellkontrollerade området men vårdpersonal på plats säger att det rör sig om några tusen människor.

Gruppen består av rebeller men också deras familjemedlemmar och andra civila.

Omkring 25 000 människor har lämnat östra Aleppo under den senaste veckan, meddelar Röda Korset. De flesta transporteras från Aleppo längs en såkallad humanitär korridor till rebellkontrollerade områden väster om staden.

Rebellerna och regeringstrogna trupper beskyllde varandra för förseningen under evakueringen.

Den syriska regeringen beskyllde rebeller för att försvåra evakueringen av två shiamuslimska byar som omringats av rebeller.

21 bussar väntar också på att evakuera boende i de shiamuslimska byarna Foua och Kefraya, som anses vara regeringstrogna och som belägrats av rebeller i flera år.

Evakueringen av Foua och Kefraya är ett led i den överenskommelse mellan regeringstrupper och rebeller som i sin tur möjliggör evakueringen av östra Aleppo.