Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hon vet inte var hon ska föda då Borgå bb stänger

Från 2016
Amanda Eshan
Bild: Yle/Carmela Walder

Saknaden efter Borgå bb är stor bland många gravida i Östnyland. Amanda Eshan från Borgå vet inte vilket bb hon ska välja nu.

Amanda Eshan väntar sitt andra barn. Beräknad nedkomst är kring den 20 januari, men allt tyder på att det inte kommer att ta så länge innan barnet är fött. Sammandragningarna blir allt intensivare.

Då hon födde sitt första barn för snart två år sedan kändes Borgå bb som ett bra alternativ. Sjukhuset erbjöd svensk service och låg på ett kort avstånd från hemmet. Nu finns inte det alternativet längre.

- Det är jättesorgligt att Borgå bb inte längre finns. Jag var så nöjd med betjäningen där.

Senast blev det otroligt bråttom att hinna till sjukhuset så det var bra att det var nära.

Kanske det blir Hyvinge

Nu är läget ett helt annat. Borgå bb tog emot sina sista patienter strax före jul och stänger slutgiltigt fredagen den 23 december.

Amanda Eshan och hennes sambo kan välja mellan Kotka, Hyvinge och Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Vilket valet blir är öppet till det sista.

- Vi fattar beslut då vi ska åka i väg. Det blir ett snabbt beslut.

Familjen lutar för tillfället mot att välja Hyvinge, men mycket beror på om det finns plats där att ta emot dem då det är dags att föda.

Det andra alternativet är Kotka, trots att det är kortare väg till Helsingfors.

- De har lite samma attityd som i Borgå. De bryr sig om mamman och barnet även om det är bråttom.

Amanda Eshan har hört att det är mindre människonära vård på Barnmorskeinstitutet, att antalet mödrar är så stort att ingen hinner bry sig.

Besök i Helsingfors öppnade ögonen

Rådgivningen har kommit med information om de olika sjukhusen och det är möjligt att ringa och till och med besöka dem. Familjen besökte Barnmorskeinstitutet och blev avskräckt av bristen på parkeringsplatser.

Vid den parkeringsplats som finns vid sjukhuset är parkeringstiden begränsad till fyra timmar med parkeringsskiva. Att gå ut och flytta på parkeringsskivan mitt under förlossningen kändes inte som ett lockande alternativ.

Paret gick in på sjukhuset och frågade sig för om parkeringen. De fick rådet att ta antingen taxi eller allmänna transportmedel till sjukhuset.

- Det lät inte bra och gjorde oss ännu mera övertygade om att det blir Kotka eller Hyvinge.

Att få tala svenska var viktigt första gången

Då Amanda Eshan födde sitt första barn kändes det tryggt och bra att få tala sitt modersmål på Borgå bb under förlossningen. Det var ett sätt att bättre förstå vad som var på gång.

- Mitt enda krav var att jag skulle få tala svenska och det fick jag på Borgå bb med en jättehärlig barnmorska.

Behovet att få tala svenska är inte lika påtagligt den här gången då hon vet hur en förlossning går till. Nu är det viktigast att bli bra bemött.

Svårare med besök

Att föda på Borgå bb gjorde det enkelt för släkt och vänner att hälsa på familjen på sjukhuset. Nu kommer sjukhuset att ligga betydligt längre bort så antalet besökare blir färre.

Amanda Eshan påpekar också att antalet vårddygn är betydligt färre nuförtiden. Det här betyder automatiskt att vänner och bekanta har mindre tid på sig att dyka upp.

Mammorna skickas i dag hem så fort det bara är möjligt. Eshan räknar inte med att vara två eller tre dagar på sjukhus den här gången.

Rädd för att föda vid landsvägen

Senast var det knappt om tid att hinna till Borgå bb innan barnet föddes. Nu är Amanda Eshan rädd för att inte hinna till sjukhuset över huvud taget.

- Vi får nog åka ganska snabbt iväg den här gången.

Att föda hemma tycker hon inte är lika farligt som att föda på vägen i en bil.

- Jag är jätterädd för att det ska hända någonting på vägen. Jag börjar nog stressa mera och mera för det.

Diskussion om artikeln