Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Humanitär katastrof hotar Mosul – traumatiserade barn lider

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 07:48.
Civila försöker hitta en säker väg i Mosul bland irakiska styrkor, december 2016.
Bildtext Civila försöker hitta en säker väg i Mosul bland irakiska styrkor.
Bild: EPA/AHMED JALIL

Svårt skadade och djupt traumatiserande barn från det krigshärjade Mosul i norra Irak behöver omedelbar hjälp och ordentlig vård, säger människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport. Situationen håller på att utvecklas till en humanitär katastrof.

Sjukvården i Mosul är bristfällig och skadade barn förs till redan överfulla sjukhus eller flyktingläger. Dessutom är många fast i områden där det fortfarande pågår intensiva strider mellan regeringsstyrkor och terrororganisationen Islamiska staten.

Sedan oktober har Irakiska styrkor, stödda av USA, försökt återta kontrollen över Mosul från IS.

– Jag mötte barn som inte bara hade fruktansvärda fysiska skador, utan som också hade sett sina släktingar och grannar bli halshuggna i granatattacker, slitna i stycken av bilbomber eller krossade till döds under rasmassor, säger Donatella Rovera från Amnesty.

Brist på basvaror

Tidigare i december besökte Rovera norra Irak där barnen också riskerar att drabbas av undernäring och uttorkning eftersom priset på mat, mediciner och rent vatten stigit.

För mindre än en månad sedan kom uppgifter om att vattentillförseln för uppemot 600 000 människor i de östra delarna av Mosul hade strypts.

Amnesty varnar för att en humanitär katastrof kan utvecklas om inte Irak och landets allierade ser till att civila har tillgång till basvaror. Dessutom måste landet skapa säkra vägar för civila så att de kan lämna osäkra och farliga områden.

– Om det finns resurser för krig, måste det också finnas resurser för att hantera konsekvenserna, säger Rovera.

Diskussion om artikeln