Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vem vinner, den lilla människan eller de stora vårdbolagen?"

Från 2016
Kristina Wikberg, direktör vid Kommunförbundet
Bild: Stina Siren/Yle

Kommunfältet riktar kritik mot valfrihetsmodellen som regeringen nu har slagit fast. De stora vårdbolagen kommer att blir för dominerande, det finns risk för regional ojämlikhet och kostnaderna hotar att skenar iväg.

- Ingen vet ännu om det är människan eller vårdbolagen som vinner. Om tio år kan vi återkommer när vi vet mer, säger Kristina Wikberg på Kommunförbundet.

Kommunförbundet är nöjd över att regeringen verkar ha lyssnat åtminstone på en del av kommunfältets oro i den nu fastslagna modellen för vård- och landskapsreformen.

Det är bra att man till exempel har slopat det planerade taket på kommunalskatten, vilket garanterar att kommunerna får ett tillräckligt självstyre också efter att de nya landskapen tar över, skriver Kommunförbundet i ett pressmeddelande.

Kommunförbundet riktar ändå mycket kritik mot den omtvistade valfriheten och den valfrihetsmodell som regeringen nu har slagit fast.

Man befarar att valfriheten i praktiken kommer att leda till att det bara är stora privata vårdbolag som klarar av att producera en så omfattande service som de nya vårdstationerna ska kunna erbjuda enligt vårdreformen.

Valfrihetsmodellen väldigt invecklad

- Valfrihet är bra, men den stora frågan nu är hur den i praktiken utförs, systemet verkar nu väldigt invecklat. Många experter befarar att den som vet sina rättigheter och kan stå på sig kommer att klara sig, medan gamla och sjuka har svårt att klara sig i det nya invecklade systemet, säger Kristina Wikberg direktör vid Kommunförbundet.

Oro för regional ojämlikhet

Inom kommunfältet oroar man sig också för att valfriheten riskerar att leda till en regional ojämlikhet ifråga om tillgången till social- och hälsovård. Experter befarar att det finns en överhängande risk för att valfriheten fungerar bra i större städer med ett stort kundunderlag, men betydligt sämre på mindre orter. Det här gäller speciellt specialsjukvården.

Regeringen försäkrar att den lilla människan trots allt är vinnaren i hela den här stora omstruktureringen av hela vårdsystemet. Oppositionen anser i sin tur att det är det stora vårdbolagen som vinner.

Vem vinner, den lilla människan eller de stora vårdbolagen?

Enligt Kristina Wikberg är det svårt att säga i det här skedet vem som har rätt, eftersom allt det praktiska fortfarande är helt öppet.

- Ingen vet ännu i det här skedet om det är människan eller vårdbolagen som vinner på den här reformen. Om tio år kan vi återkommer när vi har mera praktisk erfarenhet. Det finns möjligheter att göra vården snabbare och smidigare. Men fortfarande är det helt öppet hur det kommer att bli i praktiken.

Behövs praktiska erfarenheter av nya vårdmodellen

Kommunförbundet konstaterar också att en så här omfattande och genomgripande förändring av hela vårdsystemet kräver att man i praktiken prövar sig fram steg för steg för att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar.

- Det här är en enorm reform som är unik också i internationellt och europeiskt mått mätt, som aldrig har testats förut. Därför skulle det vara väldigt viktigt att få helt praktisk erfarenhet av den.

Finansieringen fortfarande oklar

Det finns också farhågor om att det nya vårdsystemet kommer att bli väldigt byråkratiskt och att kostnaderna lätt kommer att skena iväg när nya system ska börja införas. Dessutom är hela finansieringen av vårdreformen och valfriheten fortfarande väldigt öppen, konstaterar Kommunförbundet.

Regeringens ambitiösa målsättning att spara tre miljarder genom hela vårdreformen väcker många frågor.

- Det återstår nog att se om det alls går att spara pengar med den modellen, säger Kristina Wikberg.

Diskussion om artikeln