Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Laxen rekorddyr – priserna ändras nästan dagligen

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 13:32.
Norsk laxfilé
Bild: Mårten Lampén / Yle

Den norska laxen är den mest efterfrågade julfisken i Finland och dominerar marknaden. Men kilopriserna förändras nästan dagligen och norrmännen har stenkoll på prisutvecklingen.

En prisjämförelse som Yle gjort bland flera saluhallar runtom i landet visar att priset på norsk laxfilé ligger på 26,90€/kg i Helsingfors och Åbo, samt 24,90€/kg i Vasa.

– Priset på lax kan ändras tre gånger på en vecka hos partiförsäljarna och varje parti kan ha olika pris, säger fiskförsäljaren Tuomas Kajasola som säljer fisk på Salutorget i centrala Helsingfors.

Lax på Lerøy Auroras laxslakteri i Skjervøy
Bild: Patrick Holmström

På laxbörsen i Oslo bestäms priserna varje dag. Enligt Kari Ylihärsilä, verksamhetsledare vid Finlands fiskhandlarförbund, reglerar norrmännen helt och hållet laxpriserna genom att producera mindre så att priserna stiger.

– Norrmännen kontrollerar ganska starkt produktionsvolymerna varje vecka. Om priserna faller, så faller produktionsvolymen.

Fiskproduktionen i Norge har överlag också minskat det här året, delvis på grund av fisksjukdomar, fiskdöd och kallare vatten, säger Ylihärsilä.

Dyr lax också nästa år

Priset på lax beror på den globala efterfrågan och utbudet. Om utbudet inte är tillräckligt, stiger priserna. Chile är också en betydande fiskproducent men fick problem när giftalger förstörde största delen av produktionen.

– Om utbudet på lax inte ökar, kommer de relativt höga priserna att stanna kvar också nästa år, bedömer Jari Setelä som är forskare vid Naturresursinstitutet.

Fisk i kyldisk i saluhallen i Kuopio.
Bild: Sakari Partanen / Yle

Laxpriserna beror också på fiskens storlek. Ju större fisk, desto högre pris. Det här kan påverka detaljhandelspriserna hos olika försäljare.

Regnbågslax allt mer populär

Förutom den norska laxen, är regnbågslax populär och efterfrågan ökar hela tiden. Priset på den inhemska regnbågslaxen följer prisutvecklingen på den norska laxen. Därför har regnbågen också blivit dyrare.

– Inhemsk regnbågslax har i år sålt mer än någonsin tidigare. Orsaken är problemen i Chile, minskad produktion i Norge och väderproblemen i Danmark. Kallt vatten minskade odlingen i Danmark, säger Toni Hukkanen från Hukkanen-koncernen som är specialiserad på bland annat fiskodling och export.

Regnbågen har en stark marknad i Finland, men exportpriserna är högre. Därför är den inhemska regnbåge en bristvara, tillägger Hukkanen.

Artikeln är en redigerad version av Yle Uutisets artikel skriven av Stina Brännare.

Diskussion om artikeln