Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisstyrelsen väcker talan mot Finska motståndsrörelsen

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 13:16.
Poliser drabbar samman med Finska motståndsrörelsen
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Polisstyrelsen kommer att väcka talan om att lägga ner den nynazistiska Finska motståndsrörelsen som numera kallas Nordiska motståndsrörelsen. En utredning om ett eventuellt förbud mot extremrörelser inleddes vid Polisstyrelsen i höstas.

- Vi anser att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet väsentligt bryter mot lagen och mot god sed, och att det därför är motiverat att väcka talan, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Enligt föreningslagen får en förenings syfte inte vara i strid med lag eller god sed. Bestämmelsen gäller enligt Polisstyrelsen även i sådana fall där sammanslutningen inte är en registrerad förening, men som verkar i enlighet med en förening och har ideologiska mål och etablerade verksamhetsformer.

Polisstyrelsen betraktar Nordiska motståndsrörelsen som en oregistrerad, ideologiskt verksam förening av ovannämnda slag.

Det går inte att kringgå bestämmelser om föreningar genom att låta bli att registrera föreningen, framhåller Polisstyrelsen.

- Våldsamma och öppet rasistiska organisationers verksamhet ska inte ges plats i det finländska samhället, säger polisöverdirektör Kolehmainen.

Diskussion om artikeln