Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill ha bättre kärnvapen

Från 2016
Vladimir Putin håller sitt linjetal till nationen 1.12.2016
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

President Vladimir Putin vill förstärka Rysslands kärnvapenpotential. Enligt presidenten är det viktigt att Ryssland har vapen som kan tränga igenom alla försvarssköldar.

Putin sade att arméns beredskap har förbättrats avsevärt, men betonade att den måste stärkas ytterligare så Ryssland kan neutralisera alla militära hot.

– Vi måste noga följa eventuella förändringar i maktbalansen och i den politiska och militära situationen i världen, särskilt längs den ryska gränsen, och snabbt anta planer för att neutralisera hot mot vårt land, sade Putin.

Putin säger att det är viktigt att Ryssland har kärnvapenmissiler som kan "tränga igenom alla befintliga och eventuella framtida missilförsvarssystem.

Syrienkriget demonstrerar Rysslands militära styrka

President Putin sade också att den ryska militären har fått möjlighet att visa sin kapacitet i Syrien, där flygvapnet släppt bomber till stöd för regimen sedan september ifjol.

Försvarsminister Sergej Sjoigu sade att 162 typer av vapen och utrustning har testats i Syrien. Sjoigu presenterade detaljerade siffror över vad Ryssland har åstadkommit under sina 71 000 flygattacker i Syrien.

- Ryska stridsplan har förstört 725 träningsläger, 405 vapenfabriker och -verkstäder och 35 000 soldater, sade Sjoigu.

Han nämnde inget om civila offer.

Diskussion om artikeln