Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccin mot vattkoppor införs i nationella vaccinprogrammet

Från 2016
Vaccinering
Bild: Kay Nietfield / EPA

Vaccin mot vattkoppor införs i det nationella vaccinprogrammet. Samtidigt börjar man erbjuda TBE-vaccin i några nya kommuner, Pargas i Åboland och Simo i Lappland.

Enligt den preliminära tidtabellen börjar man erbjuda vaccin mot vattkoppor hösten 2017. Vaccinet erbjuds alla barn i åldern 1,5-11 år, förutsatt att de inte har haft vattkoppor.

På Institutet för hälsa och välfärd THL uppskattar man att sjukdomen vattkoppor kommer att försvinna från Finland inom några år, som en följd av åtgärden.

Dessutom räknar man med att spara 16 miljoner euro per år. Dessutom uppskattar man att antalet frånvarodagar från jobben minskas med 76 000, när föräldrarna inte behöver stanna hemma med barn som lider av vattkoppor.

TBE-vaccin i nya kommuner

I samband med uppdateringen av det nationella vaccinprogrammet utvidgade man också det område på vilket man erbjuds gratis TBE-vaccin. Från och med våren 2017 kan invånarna i kommunerna Pargas och Simo få vaccin mot TBE eller fästingburen encefalit. Alla personer över 3 år erbjuds vaccinet.

TBE kan leda till allvarliga komplikationer. Förutom att smittan leder till mänskligt lidande, blir den också dyr för samhället. Att vårda en person som på grund av TBE drabbas av andningsförlamning kostar kring 100 000 euro per år.

Diskussion om artikeln