Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Privata sektorns läkare avgör kortare köer

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 15:19.
Kö till läkarmottagningen.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Fritt vårdval kan betyda kortare väntetider till läkaren om åtskilliga läkare väljer att flytta över från den privata sektorn till den offentliga. Det säger verksamhetsledaren Heikki Pälve på Läkarförbundet.

Ett centralt löfte när regeringen i onsdags presenterade riktlinjer för det det fria vårdvalet var snabbare vård för patienten.

Enligt Läkarförbundet förutsätter det att en stor del av de i dag 2 000 läkarna som arbetar inom den privata sektorn eller företagshälsovården flyttar över till den offentliga.

- Det sägs att vi inte har tillräckligt med läkare, men det stämmer inte. Vi har tillräckligt med läkare men de tar inte emot kunder på den offentliga sidan. Nu får vi mera producenter och väntetiderna förkortas, säger Pälve.

Hur många fler läkarna det blir inom primärvården återstår att se. De väljer själva på vilka villkor de jobbar och kan också fortsätta på en privat mottagning som nu, eller inom företagshälsovården.

I kommunerna arbetar kring 3 700 läkare och läkarbristen har varit verklighet på många håll länge. Väntetiderna varierar beroende på ort, men enligt Pälve är den genomsnittliga väntetiden till en hälsocentralläkare lång med europeiska mått.

Valfrihet lyx för stadsbor

Pälve noterar att det sannolikt blir stora regionala skillnader i valfriheten. De offentliga aktörerna förutsätts erbjuda all den service som en hälsocentral i dag och det gynnar större aktörer.

- På landsbygden finns inte sådana. Jag tror att 80 procent av finländarna får en chans att välja vården. På landsbygden är det en möjlighet, säger Pälve.

Pälve tror ändå inte att servicen försämras i glesbygden. Tvärtom kommer man också där att gynnas av kortare väntetider i storstäderna - i form av kortare väntetider.

Syns först 2025

Fritt vårdval ska vara möjligt 2019, men för patienten kommer det nya att synas konkret först långt senare, 2025, spår Pälve. Han tror att det slutliga systemet formas på basis av patienternas val.

- Invånarnas val blir en kraft som åstadkommer förändring, säger Pälve.

Diskussion om artikeln