Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Var snäll med din tonåring - du behövs mer än du tror

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 10:21.
Man som kramar sin dotter
Bild: Catchlight Visual Services / Alamy / All Over Press

Tonåren – är det en förskräcklig tid man bara måste igenom? Nejdå! Tonårstiden är en oerhört viktig del av utvecklingen som människa. Som förälder lönar det sig därför att satsa på positiv feedback och öppna dörrarna också för tonåringens kompisar. Och kanske också (ensam för sig själv) fundera på sin egen tonårstid.

Det är hormonerna som sätter igång ett kaos i tonåringens hjärna. Den förändring som sker i början av puberteten, kan jämföras med den process som pågår i en baby under dess första levnadsår.

- Till exempel är tvångsmässiga rörelser och spottande bara hans eller hennes knep att lugna ner det inre kaoset, säger projektplaneraren Elina Marjamäki på föreningen för Mental Hälsa i Finland.

Forskning om tonåren

Vi har ny forskning som ökar förståelsen för vad som händer under puberteten.

- När ditt gulliga lilla barn plötsligt förvandlas till en egocentrisk och misstänksam tonåring som tänker svartvitt – då kan du gratulera dig själv. För då har du gjort allt rätt, säger Marjamäki.

Vi vet till exempel att när det gäller risktagning, så tenderar tonåringen tänka väldigt optimistiskt. Hen kan tänka att det är så skojigt att dricka sig berusad och köra bil utan körkort – att hen inte tänker att det är olagligt. Inte tänker tonåringen heller på vad som i värsta fall kan hända.

Sätt gränser

Förälderns uppgift är ingalunda att godkänna sådana här strapatser som en del av tonåren, utan man ska sätta tydliga och trygga gränser.

I undersökningar har man kunnat se att bilder på neutrala ansiktsuttryck påverkar andra delar av en tonårings hjärna än en vuxen människas hjärna. Bilderna framkallade mer misstroende och fördomar hos tonåringarna än hos de vuxna som såg samma bild.

Det här förklarar delvis varför tonåringar reagerar mer dramatiskt på saker än vuxna.

Minns din tonårstid

Redan i Romarriket förfasade man sig över ungdomen. Varför ger tonåringarna de vuxna gråa hår generation efter generation?

De flesta vill glömma att de någon gång själva varit tonåringar. Men det kan vara lättare att förstå sin egen tonåring om man minns hur det var för en själv.

Fastän tonåringen inte verkar vilja ha med föräldern att göra, så behöver tonåringen och dess hjärna vuxenkontakt och dialog med föräldern lika mycket som babyn.

- Det lönar sig att fundera hur man uttrycker sig som förälder. Under det hårda skalet gömmer sig en känslig typ. Därför är det viktigt att tala positivt till och om tonåringen, säger Marjamäki.

Som att gräla med en gris

Att gräla med sin tonåring är som att brottas med en gris: ni blir båda svarta, men grisen njuter dessutom av det.

- Det blir garanterat gräl med en tonåring. Förälderns uppgift är att söka samförstånd efter grälen, påminner Marjamäki.

Också kompisarnas betydelse förstärks i tonåren. Vännerna ger kraft som drar dem med mot vuxenlivet. Därför är det bra att stöda vänskapsrelationerna och öppna dörrar och kylskåp för vännerna.

- Tonåren är en viktig del människans utveckling mot en självständig indvid. Tonåringen behöver ta avstånd från sina föräldrar för att senare klara sig själv.

Kom ihåg-lista för föräldrar:

1. Kom ihåg att ungdomstiden är en möjlighet, inte ett hot. Det hör till att då vara känslig, social, äventyrslysten och kreativ.
2. Var uppmärksam på att tonåringen inte alltid ser riskerna med sitt beteende.
3. Den unga ska ha lust att söka sig utanför hemmet och upptäcka världen, det är därför mänskligheten klarat alla förändringar.
4. Förhåll dig positivt till tonåringens vänner.
5. Gör ditt allt för att hålla igång kommunikationen mellan dig och din tonåring. Försök alltid se det positiva med din tonåring och visa det för honom eller henne.

text: Jutta Kajander, Föreningen för Mental Hälsa i Finland
ursprungstext på finska
översättning: Annika Löfgren

Diskussion om artikeln