Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utmarsch drabbar Soneras och Elisas kundtjänster

Från 2016
Kundtjänst
Bildtext Det är nu betydligt färre personer än vanligt som svarar på kundsamtal.
Bild: Alan Clark

För tillfället kan det vara betydligt längre kötid än normalt när man kontaktar Soneras eller Elisas kundservice. Det här beror på att den del av personalen som är anställd via bemanningsföretagen Barona och Manpower har marscherat ut, i protest mot ett hot om lönesänkningar på 30 procent.

När Yle Nyheter ringde Soneras kundtjänst för Tele Finland-kunder i eftermiddags räckte det till exempel 22 minuter att få svar.

Utmarschen pågår på torsdag och fredag. Sammanlagt deltar ungefär 600 personer som arbetar inom informationstekniken.

Fel kollektivavtal?

Tvisten handlar om vilket kollektivavtal som borde tillämpas på de inhyrda anställda som jobbar med kundtjänst på distans, bland annat för operatörerna Sonera och Elisa.

– Det finns en överenskommelse om att de här anställda borde få löner enligt kollektivavtalet i ICT-branschen, kommenterar huvudförtroendeman Heidi Pöyhönen på bemanningsföretaget Barona.

Arbetsgivarsidan anser däremot att man kanske borde tillämpa det mindre fördelaktiga kollektivavtalet för telefonförsäljare istället.

– Vi vill nu utreda vilket kollektivavtal som faktiskt borde tillämpas enligt lag, kommenterar arbetsgivarförbundet Paltas vice vd Tuomas Aarto.

Han tillägger att ICT-avtalet inte var tänkt att omfatta bemanningsföretag - något som fackförbundet Pro inte håller med om.

Lägre löner ett hot

Om det blir aktuellt att byta kollektivavtal så kan den inhyrda personalen småningom få 30 procent lägre löner, enligt Pros beräkningar. Det här när man också tar i betraktande förmåner som övertider och kvällstidsersättningar.

Huvudförtroendeman Pöyhönen säger att de anställda marscherade ut på torsdagen för att markera att det inte är okej att byta kollektivavtal så här.

– Det är ett stort orosmoment för oss att de som jobbar inom bemanningsföretag kan få allt sämre arbetsvillkor i framtiden, säger hon.

Diskussion om artikeln