Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Saara Aalto har Sia inom räckhåll

Från 2016
Uppdaterad 23.12.2016 12:49.
Saara Aalto
Bildtext Saara Aalto gillar att vara hemma bland artiga och trevliga finländare igen.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Ingen i Finland har kunnat undgå Saara Aaltos framgångar. Trots att hon ännu är fäst vid sitt hemland har hon tagit sig ut på den internationella scenen som ingen annan finländare före henne.

I takt med Saaras succé i Storbritannien har den finländska musikvärlden snackat om att vi inte har kapacitet att ta hand om potentiella storstjärnor. Saara Aalto har sett det problemet med egna ögon.

- Vi har inga riktiga världssuccéer att ta efter. Dessutom saknar vi pengarna, erfarenheten och den vilja som krävs för att våga ta risker. Det är synd, men jag hoppas att vi kan ta oss i kragen och jobba med det.

Saara har alltid haft internationell framgång som mål. Eurovision Song Contest kändes länge som det enda sättet för henne att nå den nivån. Efter att hon blev tvåa i den finska uttagningen tipsade fästmön Meri om att X Factor i Storbritannien brukar låta utländska sångare provsjunga.

Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016.
Bildtext ... och det gick hur bra som helst.
Bild: / All Over Press

Inte rädd för att jämföras

Saara har varit med i flera talangtävlingar tidigare (Talent Suomi och The Voice of Finland), men X Factor kändes som en slags sista chans.

Jag har många gånger fått höra att jag borde sjunga på finska. Om jag sjunger på engelska jämförs jag med världsstjärnor och jag kommer ändå aldrig att vara lika bra som dem.

Saara Aalto

Har du någonsin känt dig uppgiven under karriären?

- Det har jag. Finland är en ganska svår marknad att jobba på. Jag har ofta fått slita hårt på egen hand. Men jag har velat göra det här sedan jag var barn och det kändes aldrig som ett alternativ att ge upp.

Saara blev aldrig bitter över motgångarna, men visst har hon haft lite av en ”vad var det jag sa”-känsla på senare tid.

- Jag har många gånger fått höra att jag borde sjunga på finska. Om jag sjunger på engelska jämförs jag med världsstjärnor och jag kommer ändå aldrig att vara lika bra som dem. Men jag vill ju jämföras med världsstjärnorna!

Om Saara skulle se sina kritiker i dag skulle hon ändå inte skälla ut dem. Framgången talar för sig själv.

Saara Aalto faller baklänges i dansarnas armar under ett framträdande i X Factor.
Bildtext Saara Aalto faller baklänges under sitt Diamonds-medley i X Factor.
Bild: Splash News/All Over Press

Diamantnumret var svårast

X Factor har gett Saara Aalto möjligheten att träffa många legender, men hon har lärt sig att de flesta ändå beter sig som helt vanliga människor.

- Nicole Scherzinger blev jag lite hänförd av så fort jag såg henne i korridoren. Adam Lambert har länge varit en av mina idoler, men han gjorde det så lätt för mig när vi väl träffades. Han kom fram direkt och gav mig en jättekram.

När du uppträdde med Adam Lambert stod du i högklackat ovanpå en flygel. Var du inte rädd att falla rakt på honom?

- Varje gång vi testade på ett nytt nummer undrade jag vad jag egentligen gett mig in på. Det har funnits trappor, högklackade skor, koreografi och allt ska ske utan att alls påverka sångrösten. Men jag tänker mig alltid att det kommer att fungera. Jag tänker inte på risken att falla eller misslyckas.

Det svåraste var ändå medleyt Diamonds Are A Girl’s Best Friend/Diamonds Are Forever. I framträdandet stod Saara på en platå och skulle sedan falla baklänges ner i dansarnas armar.

- Jag är ganska höjdrädd. Jag vågar inte ens hoppa från trampolin i simhallen, så att blint falla baklänges var en hög tröskel att ta sig över. Jag hatade det och skulle aldrig göra det annars, men på scen tvingar jag mig själv till det.

Aristen Sia sjunger iklädd peruk och gigantisk rosett.
Bildtext De brittiska bolag som Saara Aalto talat med jobbar ofta med världsstjärnor som Sia.
Bild: EPA/Wael Hamzeh

Fortsätter som förut – men större

Förra veckan har gått åt till att träffa produktionsbolag och deras låtskrivare. De har gillat att Saara är lite annorlunda än de pop-artister som varit med i X Factor. Hon vill fortsätta göra episk kärleksmusik, ”epic love pop”.

- Mina låtar får gärna påminna om filmmusik, med svulstig orkesterkänsla.

Det går ett rykte om att du kan spela in låtar som Sia gjort. Stämmer det?

- Brittiska bolag har tillgång till många av världens bästa låtskrivare. De sitter på flera låtar som skrivits på förhand av riktiga proffs. Och Sia är ett av dem. Det är helt galet.

Sia har skrivit och framfört Chandelier, som var ett av Saara Aaltos paradnummer i X Factor.

Men ingenting är ännu hugget i sten och Saara har flera erbjudanden att tänka över. Hennes nästa stora projekt på hemmaplan är arenakonserten ”In my wildest dreams” som ordnas i mitten av april.