Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens äldsta bank nära statligt övertagande

Från 2016
Banca Monte dei Paschi di Sienas huvudkontor i Siena i Italien.
Bild: EPA / MATTIA SEDDA

Den italienska banken Monte dei Paschi di Siena har inte lyckats samla in de pengar den skulle behöva. Det här betyder sannolikt att italienska staten måste ingripa. Men EU-regler om investeraransvar kan leda till att italienska småsparare åker på en smäll i samma veva.

Världens äldsta bank står nu vid ruinens brant. Monte dei Paschi di Siena sitter i en rävsax med en drös dåliga lån och brist på kapital. Banken har vänt sig till institutioner och privatpersoner för att försöka skrapa ihop de pengar som behövs. Banken är i desperat behov av minst fem miljarder euro. Fram till torsdagen hade Monte dei Paschi lyckats få ihop endast två miljarder.

Nu är risken överhängande för att italienska staten tvingas ingripa. Enligt italienska medier har regeringen redan beslutat att gå in med en räddningsmanöver. Programmet skulle enligt de obekräftade uppgifterna pågå i några månader. Monte dei Paschi har tidigare meddelat att dess likvida medel räcker i fyra månader. Samtidigt lider banken av depositionsflykt.

Privatpersoner i klistret

Ett problem med ett eventuellt statligt ingripande är reglerna om investeringsansvar i EU:s bankunion. Enligt dem ska också långivare ta en del av smällen. Ungefär 40 000 italienska hushåll hör till den gruppen och regeringen måste försöka bygga upp ett program där privatpersonernas förluster minimeras, om en statlig intervention blir av.

Både Europeiska centralbanken och EU måste godkänna en eventuell räddningsplan.

Risk för snöbollseffekt

Monte dei Paschi di Siena är världens äldsta bank med över 500 år av verksamhet bakom sig. Banken är inte ensam om att ha det kämpigt just nu. Flera andra italienska banker är i samma situation med sammanlagt tiotals miljarder euro i dåliga lån.

Det här betyder att de inte kan låna ut pengar i önskad omfattning, vilket i sin tur påverkar hela den italienska ekonomin negativt. I och med att landet är viktigt i EU och euroområdet kan det här få oroväckande följder även i andra länder. Det har på sina håll till och med talats om en ny europeisk bankkris som en eventuell följd av utvecklingen i Italien.

Samtidigt är det politiska läget i Italien inte helt stabilt, i och med att premiärministern Matteo Renzi avgick efter nederlaget i en folkomröstning. Tillsvidare styrs landet av före detta utrikesministern Paolo Gentiloni.

Både ytterhögern och den populistiska Femstjärnerörelsen har önskat nyval omedelbart, något som många bedömare befarar att skulle öka oron i landet ytterligare.

Diskussion om artikeln