Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Helsingfors affärscentrum står på tusentals träpålar

Från 2016
Norra Esplanaden där affärsmannen Fredrik Wilhelm Grönqvist lät bygga Nordens största affärs och bostadshus.
Bildtext Norra Esplanaden där affärsmannen Fredrik Wilhelm Grönqvist lät bygga Nordens största affärs och bostadshus.
Bild: Karl Emil Ståhlberg / Douglas Productions

Det är lätt att komma till Gloet med tåg från nästan hela landet emedan Helsingfors järnvägsstation finns mitt i stadsdelen. Gloet är en av Helsingfors äldsta stadsdelar och där kan man se byggnader från tre århundraden. Stadsdelen har fått sitt namn efter den gyttjiga Gloviken som tidigare sträckte sig långt in i stadsdelen. Det var inte lätt att bygga på den sanka marken och många av Gloets ståtliga byggnader står på tusentals träpålar.

I samband med industrialiseringen i slutet av 1800-talet förändrades Gloet snabbt. Gloet blev Helsingfors affärscentrum, trähuskvarteren försvann och nya fyra- och femvånings palats i sten byggdes. Affärspalatsen vid Alexandersgatan skulle imponera på kunderna och visa hur mäktiga bankerna och försäkringsbolagen var.

I slutet av 1920-talet ville staden utveckla Helsingfors centrum till en modern storstad i still med de europeiska och amerikanska metropolerna. Renässans- och jugendbyggnader revs och nya moderna affärshus restes.

Helsingfors fick sitt första kontinentala varuhus, Stockmann. Hufvudstadsbladet skrev: "Hela stan syns från Stockmanns tak. Esplanaden liknar en av Paris boulevarder och Alexandersgatan påminner om Broadway. Man tror sig vara i en riktig metropol".

Krigen avbröt byggnadsivern, men efter krigen fortsatte man med att riva de gamla husen från förra sekelskiftet och ersätta dem med nya affärshus. De senaste åren har man byggt vid norra Gloet där järnvägen fått ge utrymme för nya kulturpalats i stål och glas.

Orginaltitel: En tidsresa i Gloet
Manus: Sirpa Sivén och Douglas Sivén.
Regi: Douglas Sivén.
Produktion: Douglas Productions, 2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln