Hälsomyndighet: "En helt fantastisk nyhet" - ebolavaccinet är mycket effektivt
Slutliga tester visar att det experimentella ebolavaccin som läkemedelsbolaget Merck har tillverkat skyddar till närmare 100 procent.
Efter en ebola-epidemi i Västafrika med mer än 11 000 dödsfall under de senaste tre åren så finns det nu äntligen ett effektivt vaccin mot sjukdomen.
Om vaccinet godkänns skulle man kunna undvika stora ebola-utbrott i framtiden.
Forskare studerade 11 800 personer i Guinea i fjol. Ungefär hälften av dem vaccinerades med det nya vaccinet under ett pågående ebolautbrott.
Resultatet var att ingen av de här personerna hade fått ebola tio eller fler dagar efter vaccinationen. Däremot insjuknade 23 ovaccinerade personer under samma tidsperiod. Det visar data som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet på fredagen.
– Det här är en helt fantastisk nyhet. Vaccinet ger ett fullt skydd och är säkert, utifrån de data vi har tillgång till i dag, kommenterar John-Arne Røttingen på den norska hälsomyndigheten Folkehelseinstituttet till Yle Nyheter. Han är ordförande för den grupp som koordinerade vaccinstudien.
Ska ännu godkännas
Det är troligt att vaccinet, som officiellt kallas rVSV-ZEBOV, kan godkännas i snabb ordning så att det kan tas i bruk senast i början av år 2018.
– Det kan användas förebyggande så att man vaccinerar hela befolkningar, eller endast på mer begränsade mängder personer i samband med verkliga utbrott, kommenterar Røttingen.
Själv menar han att det knappast är ändamålsenligt att vaccinera miljontals människor på förhand.
Kan användas i nödfall
Ebolaviruset identifierades första gången år 1976 och det har inträffat sporadiska utbrott av sjukdomen sedan dess.
Det finns nu 300 000 nöddoser av rVSV-ZEBOV som kan användas om det skulle uppstå ett nytt ebolautbrott i dag. Innan vaccinet formellt godkänns av hälsomyndigheter så måste en sådan användning ändå ske i samband med ett forskningsprojekt.
– Och då finns det till exempel strängare krav kring att informera alla de personer som vaccineras, och kring att följa upp hur de reagerar på vaccinet, kommenterar Røttingen.
Ebolavaccinforskningen har finansierats bland annat av världshälsoorganisationen WHO, föreningen Läkare utan gränser samt Storbritannien, Norge och Kanada.