Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlinmisstänkte skjuten i Milano

Från 2016
Uppdaterad 23.12.2016 15:13.
Misstänkte Berlinterroristen skjuten av polisen i Milano.
Bildtext Anis Amri sköts av polisen vid ett torg vid en tågstation.
Bild: EPA/DANIELE BENNATI

Mannen som misstänks för terrorattacken i Berlin i måndags har dödats av italiensk polis i staden Milano.

Enligt italienska Rai hade mannen stoppats i en rutinkontroll av trafikpolisen och då dragit fram ett vapen.

En polis skadades av ett skott i axeln i incidenten, som skedde i natt framför stationen Sesto San Giovanni i Milano.

Polisen fördes till sjukhus och har inte livshotande skador.

"Det är utan tvekan han"

Den misstänkte, tunisiern Anis Amri, ska ha kommit till Milano via Frankrike och den italienska staden Turin med tåg. Han hade en biljett från franska Chambéry till Turin på sig.

Italiens inrikesminister Marco Minniti höll en presskonferens vid lunchtid, där han sade att mannen "utan tvekan" är Amri. Han hade identifierats med fingeravtryck.

Karta över Berlin och Milano.
Bild: Google

Enligt Minniti hade Amri stoppats kring halv fyra lokal tid eftersom han betedde sig misstänksamt. Han hade då utan att tveka dragit sitt vapen och skjutit mot poliserna.

Amri hade inga ID-handlingar på sig och därför tog det ända till förmiddagen innan utredarna kunde bekräfta att det var han.

Milanos polischef Antonio De Iescu sade på en presskonferens att polisen inte hade någon aning om att Amri var i Italien.

- Vi hade ingen underrättelseinformation om att han kunde vara i Milano. De poliser som sköt hade ingen aning om att det kunde vara han, annars hade de varit betydligt försiktigare, säger han.

Också den IS-kopplade nyhetsbyrån Amaq säger att mannen som sköts är Amri. IS sade tidigare att han var en av deras "krigare".

Lättnad i Tyskland - Merkel diskuterar med Tunisien

I Tyskland har budet om att Anis Amri skjutits ihjäl tagits emot med lättnad.

Tyska myndigheter har fått mycket kritik för hur de skött terrorattacken. För det första för att mannen överhuvudtaget kunde utföra attacken, och för det andra för att han slank undan efteråt.

Den federala åklagaren Peter Frank bekräftar att den ihjälskjutne mannen är Amri. Nu fortsätter utredningen med fokus på om han hade några medbrottslingar.

- Även om den misstänkte är död fortsätter vi vår utredning. Det är väldigt viktigt för oss att få reda på om det fanns ett nätverk av anhängare och medbrottslingar och om det fanns förtrogna som hjälpte Amri att förbereda och utföra attacken och sedan fly.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska diskutera med Tunisiens president i telefon gällande utvisandet av tunisier som fått avslag på sin asylansökan.

Amri hade nekats asyl i Tyskland med inte kunnat utvisas eftersom Tunisien vägrade utfärda ett pass åt honom.

Oklara uppgifter från Danmark

Mindre än en timme före rapporterna om att den misstänkte var död hade polisen i Danmark rapporterat att en man som matchar signalementen för den misstänkte för terrordådet i Berlin hade setts i danska Ålborg.

Nordjyllands polis skrev på Twitter att en polisoperation pågår i området Eternitten och uppmanade människor att hålla sig borta därifrån.

Den danska polisen meddelade dock senare att det var falskt alarm och att polisinsatsen trappas ned.

12 personer dödades i måndags när en lastbil körde in i en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin.

Diskussion om artikeln