Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sista skriket på Borgå bb

Från 2016
Den sista babyn som föddes på Borgå sjukhus år 2016
Bildtext Denna tillsvidare namnlösa sötnos var den sista babyn att födas på Borgå sjukhus bb.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det sista barnet som föddes på Borgå bb blev Jenni Koskis lilla flicka. Hon föddes måndagen den 19 december klockan 22.37.

- Vi fick åka hem redan på onsdag och då var det väldigt tyst på avdelningen. Stämningen var lugn och sorgsen.

Jenni Koski från Tallmo i Sibbo har två barn från tidigare, av vilka den yngre föddes på Borgå bb för fyra och ett halvt år sedan. Det var viktigt för Koski att få föda på en bekant plats.

- Jag fick en trygg och bra känsla av förlossningsavdelningen senast. Det är också bra att det är ett mindre sjukhus som känns väldigt hemtrevligt, säger hon.

Familjen vars baby var den sista som föddes på Borgå sjukhus år 2016
Bildtext Pappa Petja Pietikäinen, storasyster Olivia Koski och mamma Jenni Koski utanför Borgå sjukhus med familjens nyfödda.
Bild: Yle/Stefan Härus

Från Tallmo hade familjen Koski lika lång väg i kilometrar till både Kvinnokliniken i Helsingfors och bb i Borgå. Men på grund av trafiken i huvudstadsregionen hade familjen beräknat att det tar längre tid att ta sig fram till Helsingfors.

Barnmorskorna på Borgå bb tog också väl hand om Jenni Koski, och kunde ge henne just det individuella stöd som hon behövde.

- Jag var rädd för förlossningen eftersom den senast pågick väldigt länge. Jag hade under graviditeten talat med barnmorskorna i Borgå och de visste precis min situation och kunde handla enligt det.

Eftersom Koski helst ville föda omringad av barnmorskor som var insatta i hennes behov, bestämde man sig på måndag att starta förlossningen. Då hade hon egentligen en vecka kvar till beräknad tid.

Familjen vars baby var den sista som föddes på Borgå sjukhus år 2016
Bildtext Familjen samlad i sjukhusets aula.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den lilla flickan mår bra. Mamman har å andra sidan fått en elak förkylning och är rädd för att smitta babyn.

- De sa på bb att det finns folk på plats fram till klockan 16 på fredag, så kanske jag tittar in för säkerhets skull på eftermiddagen.

Jenni Koski tycker det är synd att bb ska stängas. Hon har i alla fall inte just nu några planer på att bli gravid igen, men sörjer med de som inte hann föda i Borgå innan bb stängde.

Diskussion om artikeln