Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Svårt att hitta rätt bland eko- och rättvisemärkningar

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 12:11.
Bild på Elin Sandholm.
Bild: Privat

Under de senaste 20 åren har klädkonsumtionen exploderat, vi konsumerar allt mera. Elin Sandholm är sömmare och designer, hon tillverkar ekologiska kläder och hoppas att flera ska tänka mera hållbart.

– Vi lever i ett överflöd av kläder. Jag har därför valt att göra kläder på ett sätt som varken är skadligt för människor eller för miljön, jag satsar på etiskt tillverkade kläder, säger hon.

Under de 20 senaste åren har klädkonsumtionen ökat med 40 procent. Det har lett till ökad produktion som tär på miljön och leder till dåliga arbetsförhållanden för många textilarbetare.

– Då vår konsumtion ökar måste textilarbetare jobba mera för samma lön, säger Elin.

Textilarbetare på en fabrik i Laos.
Bildtext En stor del av textilerna i Europa tillverkas i Asien, till exempel i Laos.
Bild: EPA/Barbara Walton

Svårt att hitta ekologiskt producerade tyger

Elin har därför valt att tillverka etiska kläder, hon har total kontroll över klädproduktionen.

– Kläderna tillverkas här i Finland av mig personligen, och jag har hand om hela produktionskedjan själv, säger hon.

Elin medger ändå att hon inte har koll på alla råvaror, eftersom det är svårt att hitta etiskt producerade och ekologiska material.

– Det är svårt att veta om uppgifterna om varans ursprung stämmer, säger hon.

Att odla och tillverka kläder ekologiskt kräver mera resurser och tid. Därför är ekologiska kläder lite dyrare än andra kläder. Jag hoppas att det i framtiden blir vanligare, då får man också ner priserna.

― Elin Sandholm

Få är villiga att dra ner sin konsumtion

– Vi vill ha ekologiskt och etiskt men samtidigt vill vi ha jättemycket kläder. Vi är inte villiga att dra ner vår konsumtion, det är motsägelsefullt, säger Elin.

Att fortsätta konsumera i samma takt men samtidigt kräva ekologiskt fungerar det inte, eftersom en ekologisk odling genererar mindre och det då tar längre tid att få samma mängd kläder.

– I framtiden hoppas jag att kläder kan vara både ekologiska och billiga men för tillfället är det svårt. Att odla och tillverka kläder ekologiskt kräver mera resurser och tid. Därför är ekologiska kläder lite dyrare än andra kläder. Jag hoppas att det i framtiden blir vanligare, då får man också ner priserna.

Ekokläder borde bli en trend

Enligt Elin kunde priserna pressas ner genom mera konkurrens mellan ekologiska företag.

– Man borde försöka göra ekologiska och etiska kläder till en trend, då blir också ekologiska odlingar vanligare.

Ju flera som sysslar med ekologisk odling, desto lättare att få tag på eko, och desto flera producerar också ekologiska kläder.

– Jag skulle gärna använda endast ekologiska tyger, men jag har fysiskt svårt att få tag på dem, säger hon.

Elin Sandholm designar och syr kläder.
Bildtext 28-åriga Elin Sandholm är redan en erfaren sömmare och designer. Arkivbild.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Svårt att hitta rätt bland ekomärkningar

Att hitta rätt bland ekologiska och rättvisemärkta kläder och tyger är en enda djungel.

– Vissa märkningar kan betyda att tyget är ekologiskt producerat, men då vet man inget om tillverkningen av klädesplagget varit etisk. Andra märkningar betyder att kläderna tillverkats etiskt, men då kanske det inte finns någon info om hur tyget är producerat, säger Elin.

Förutom att det är svårt att hitta rätt bland märkningarna är det dessutom svårt att veta om de olika märkningarna verkligen stämmer.

– Det kan vara knepigt att veta om man kan lita på att de olika märkningarna stämmer och om någon verkligen följer upp dem, säger hon.

Helhetstänk är ekologiskt

Elin anser att man inte ska stirra sig blind på rättvisemärkningar och ekomärkningar utan tänka på helheten.

– Jag tänker mera på om jag kommer att använda kläderna en längre tid. Jag vill bidra till att plagget får en längre livscykel och vara ekologisk på det sättet. Tänk på hur länge tror du att plagget kommer att hålla och hur länge kommer du att använda det. Det är också ett sätt att vara ekologisk, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln