Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skidbra väder i backarna

Från 2016
Barn skidar slalom.
Bild: Unsplash/Élissa Algora

Man kan skida och åka slalom på flera håll i sydvästra Finland, fastän gräset är gräsligt grönt. På fredag är det dessutom soligt och fint skidväder.

- I Åbo vet folk inte ens om hur fint skidväder det är, säger Åbo slalomsällskaps styrelseordförande Jari Lehtinen. Finns det inte snö på Salutorget så kan man inte förstå hur mycket snö det finns i backen.

Hirvensalo slalombacke har på fredag öppet klockan 10-19. På julafton och juldagen är det stängt, men redan på måndagen den 26 december klockan 12 startas liftarna igen.

I Meri-Teijo i Tykö har man varit tvungen att hålla stängt några dagar för att spara på backarna, men också där öppnas backarna igen på måndag, annandag jul klockan 12.

I Pargas är skidspåret i Finby öppet, men spåret börjar bli mjukt på flera ställen. Nu har man inte kunnat tillverka mera konstsnö på flera dagar , men det har varit tillräckligt kallt i december så att man har ett tjockt lager snö.

Nästa vecka ordnas en träningstävling i Finby på torsdag, och efter nyår börjar en skidskola i Pargas den 10 januari.

I Satakunta är det bara Hiitteenharju skidcenter i Harjavalta som i det här skedet har öppet.

I Ruosniemi i Björneborg finns nog färdig snö, men det behövs köldgrader för att backarna ska kunna sättas i skick, och i Salomonkallio i Nakkila hann man inte tillverka tillräckligt med snö under de kallare dagarna.

Diskussion om artikeln