Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora variationer i julgubbarnas priser

Från 2016
Julgubben i Rovaniemi.
Bild: All Over Press / WENN.com

Enligt Yle Uutisets prisjämförelse tar en julgubbe i medeltal 50–70 euro för ett besök. Enligt föreningen för julgubbar kan priserna vara så höga som 250 euro.

– Generellt sett finns de dyraste julgubbarna i skidcentren i norr, eftersom där finns en stor efterfrågan men ett litet utbud av julgubbar. Också i huvudstadsregionen är det dyrt, säger Mika Väkeväinen som är ordförande i föreningen för julgubbar, Suomalainen Joulupukkiyhdistys.

En julgubbe kan göra mellan 10–20 besök under julafton, så en julgubbe med höga arvoden kan förtjäna riktigt bra.

– I år är människorna ganska sent ute. Det är redan svårt att få tag i en julgubbe och många är beredda att ta en julgubbe till vilket pris som helst, säger Väkeväinen.

Trollkonster och extra program

De julgubbar som har höga priser motiverar ofta priset med extra tjänster: de har med sig tomtemor, en tomte eller bjuder på annat program utöver att dela ut julklappar, till exempel trollkonster.

– De flesta vill ändå ha en vanlig julgubbe, som utför sitt jobb ordentligt. Det extra programmet är inte det som är det viktigaste för familjerna, säger Väkeväinen vid julgubbarnas förening.

Ofta består det extra programmet av sång- eller dansuppträdanden, men alla julgubbar tar ändå inte höga arvoden. Jonas Forsbacka varit julgubbe hos grannar och bekanta i Österbotten under tidigare år. Han har inte begärt något arvode på förhand och ibland har han fått en dvd eller en chokladask som tack.

Jonas Forsbacka
Bildtext Jonas Forsbacka
Bild: Yle/Malena Holmström

Forsbacka har både delat ut julklappar och sjungit under sina besök. Som mest har han besökt fem familjer på en julafton, och ett besök har varit mellan 10 och 30 minuter.

– Ibland finns det så mycket julklappar att dela ut att det blir en halv timme, men mycket längre än en halvtimme orkar man inte. Jag brukar också skoja lite med familjen och sjunga "Midnatt råder" och "Hej tomtegubbar" med barnen, säger Forsbacka.

Läs också Jonas Forsbackas kolumn om julen här.

– De flesta vill ändå ha en vanlig julgubbe, som utför sitt jobb ordentligt.

― Mika Väkeväinen från julgubbarnas förening Suomalainen Joulupukkiyhdistys

Jarko Taivasmaa som är julgubbe i Helsingfors tar mellan 80 och 120 euro för ett besök.

– Jag har med mig en tomte som sjunger och spelar gitarr, och tomten har studerat musik både i Korvatunturi och vid Sibeliusakademin. Priset beror på om kunden vill ha ett sångnummer på 20 minuter eller om det bara handlar om att traditionellt dela ut julklapparna, säger Taivasmaa.

Det finns också julgubbar som bara är ute efter att göra pengar. Vid julgubbarnas förening säger ordförande Mika Väkeväinen också att priset inte garanterar någon kvalitet.

– Många har insett att det här är lätta pengar, säger Väkeväinen.

Bjällerklang! - Spela upp på Arenan

Skattemyndigheterna jagar inte julgubbar

Omkring 5000 julgubbar rör sig under julafton i Finland. En julgubbe som tar betalt för sin verksamhet ska betala skatt, och meddela sina inkomster till skattemyndigheterna. Skattemyndigheterna jagar ändå inte julgubbar som inte gör det.

– Det är inte vår första prioritet. Det finns inte heller någon skattekontrollant som går omkring i tomtedräkt och kollar om du betalar för julgubbens besök, säger ledande skattesakkunnig Taneli Lallukka vid Skatteförvaltningen.

Lön och pensionsavgifter

Man måste också betala för julgubbens pension. Om julgubben arbetar via ett företag sköter företaget alla pensionsavgifter. Om familjen betalar lön direkt åt julgubben måste man också betala för pensionsförsäkringen om lönen överstiger 57,51 euro. Taneli Lallukka vid Skatteförvaltningen misstänker att de flesta inte gör det.

– Jag har en känsla av att ganska många hushåll inte pensionsförsäkrar julgubben. Många vet inte ens om det, säger Lallukka.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Joulupukki voi tienata aattona yhden ihmisen normaalin kuukausipalkan – katso täältä, maksatko liikaa. Den ursprungliga artikeln är skriven av Satu Krautsuk och Meeri Niinistö.

Diskussion om artikeln