Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Julfred i Åbo åtminstone 678 gånger

Från 2016
Uppdaterad 24.12.2016 12:31.
Julfreden har utlysts från Brinkalahusets balkong sedan år 1886.
Bild: Åbo stad/Kari Vainio

På julafton strax efter tolvslaget från Åbo Domkyrka då Mika Akkanen steg ut på Brinkalahusets balkong och rullade ut pergamentet med julfredstexten var det en nästan 700 år gammal tradition som fortsatte.

Julfred utlystes allmänt på medeltiden, och fastän seden på andra håll i världen har dött ut lever den kvar i Åbo. Det handlar om en av de längsta traditionerna i Finland.

- Inte är jag egentligen nervös inför det, säger Akkanen, snarare stolt över att vara en ring i kedjan, i den långa traditionen.

Akkanen är Åbo stads protokollchef och ansvarar för internationella ärenden. Han har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013, men man vet att julfred har utlysts åtminstone sedan 1320.

Två jubileer firas

I år är det åtminstone 678 gången som julfreden utlystes. Julfreden utlystes förmodligen inte under Stora ofreden 1712-21, i början av tiden som storfurstendöme 1809-15, i efterdyningarna av milisstrejken 1917 och på grund av rädslan för flygbombardemang 1939.

I år är det två jubileer som firas. Det är 60 år sedan konstnären Tauno Torpo 1956 skrev ner julfredstexten på den pergamentrulle som används. Och det är 130-årsjubileum för julfreden att utlysas från huset Brinkalas balkong.

- Innan år 1886 öppnades ett fönster i huset, och julfreden lästes därifrån, berättar Akkanen.

Nu skulle det inte gå för det brukar komma närmare 15 000 Åbobor till Gamla Stortorget för att följa med utlysningen.

Sedan 1935 kan man följa med utlysningen på radio, och 1983 startade tv-sändningar, som numera via webben kan ses över hela världen.

Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013.
Bildtext Protokollchef Mika Akkanen har utlyst julfreden i Åbo sedan 2013.
Bild: Åbo stad/Kari Vainio

Åboborna måste klä sig färggrant för tv

Eftersom utlysningen av julfreden är ett visitkort från Åbo och Finland önskar Yle1 att publiken klär sig färggrant när de kommer till Gamla Stortorget.

- Jag är en grå tjänsteman som jobbar för staden, så jag har nog inget särskilt färggrant på mig, skrattar Akkanen. Men nästa år, då Finland fyller 100 år, måste jag nog tänka ut någonting. Vi måste visa att julfreden är ett speciellt evenemang.

Programmet vid Gamla Stortorget börjar klockan 11.30 då Flottans musikkår och manskören Laulun Ystävät börjar framföra julsånger. Den sista sången är psalmen Vår Gud är oss en väldig borg, som ska avslutas exakt då Domkyrkans klockan slår 12.

- Då klockorna börjar slå, då blir jag lite rädd och stressad, erkänner Akkanen, fastän det är samma rutin varje år. Men då inser jag att den högtidliga verkligheten är nu.

Egentligen inget att stressa över

Mika Akkanen förbereder sig för sitt uppdrag som utlysare av julfreden genom att lära sig texten utantill både på finska och svenska. Ännu på fredagen övade han flera gånger. För kungörelsen måste lyckas med på en gång. Det finns ingen möjlighet till omtagning

- Fast egentligen är det en positiv grej och inget att stressa över. Huvudsaken är att det är en positiv tilldragelse för hela publiken.

Bild: Yle

Efter att julfreden är utlyst sjungs Vårt land, i ordningen första versen på finska, första versen på svenska, och den andra versen på finska. I Porthansskvären vid Gamla Stortorget delar Röda korsets Åboavdelning ut texter till de sånger som sjungs gemensamt. Man bjuder också på glögg vid Porthanstatyn.

Tidigare gällde julfreden i 20 dygn, till tjugondag Knut. Den som begick ett brott under julfreden, exempelvis dråp eller mord, måste betala högre böter. Men några sådana bestämmelser finns inte längre kvar i lagen.

- Jag vill särskilt betona slutet på kungörelsen: "riemullista joulujuhlaa, fröjdefull julhelg", säger Akkanen.

Julfredsutlysningen sedan 1827

"I morgon, vill Gud,
infaller vår Herres och Frälsares nåderika födelsefest;
och varder förty härigenom en allmän julfred kungjord och påbjuden,
med åtvarning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt fira,
och i övrigt iakttaga ett stilla och fridsamt uppförande,
emedan den, som häremot bryter samt julhögtiden
genom något olagligt eller otillbörligt förfarande oskärar,
gör sig under försvårande omständigheter förfallen till det straff,
lag och författningar för varje brott och överträdelse särskilt påbjuda.
Slutligen tillönskas stadens samtliga invånare en fröjdefull julhelg."