Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En resa i Huldéns värld

Från 2016
Lars Huldén sitter i en fåtölj och läser ur sina diktsamlingar
Bild: Cinemedia

Dokumentär Den tillfällige diktaren porträtterar författaren Lars Huldén (1926-2016) som skrev över 40 böcker, pjäser och diktsamlingar och gjorde även karriär som professor, forskare och översättare.

Filmen är ingen hyllning till Huldén, däremot en resa i hans värld, i tid och rum. Denna ordets popkonstnär har skrivit både psalmer och politiska kabaréer.

Hans sånger och verk har tonsatts av kända kompositörer som Kaj Chydenius, Kaj-Erik Gustafsson och Lasse Mårtensson. Sångerna har framförts av artister som Arja Saijonmaa, Anki Lindqvist och Kaisa Korhonen. Han är också känd för sina beställningsdikter.

- När någon frågar om jag kan skriva en dikt om något speciellt, kan jag inte stå emot. Jag vill bara skriva, men försöker alltid ge min syn på det som ska beskrivas, säger Lars Huldén i filmen, som spelades in sommaren och hösten 2015.

I filmen berättar han bland annat om hur det gick till när han fick uppdraget att skriva en jubileumsdikt till Mannerheims ära. Under inspelningen av filmen fick också sångspelet Jeriko sin premiär i Korsholms kyrka.

- Religionen är allt för viktig för att man enbart ska överlåta den åt de redan troende, säger han i filmen.

Men mest fångade Lars Huldén tillfällena. På sin vandring genom livet plockade han upp det vardagliga och förvandlade det till poesi. Han betraktade världen med ironi och glimt i ögat. Ibland klampade han in i poeternas allvarsrum.

Huldén var en av våra få tillfällesdiktare, en ordbrukare, en poesins hantverkare. I Klas Fransbergs och Anci Holms film följer vi honom på hans vandring i Monå, Österbotten, och i Helsingfors. Han berättar om de tillfällen han fångat och det som inspirerat och skapat hans livsfilosofi.

Lars Huldén gick bort hösten 2016.

Orginaltitel: Den tillfällige diktaren
90 dagar på Arenan

Produktion: Cinemedia kb

Diskussion om artikeln