Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konspirationsteorin: Maskopi mellan Oilers och kanadensiska ishockeyförbundet satte stopp för Puljujärvi

Från 2016
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Bildtext Edmonton Oilers satte stopp för Jesse Puljujärvis medverkan i JVM.
Bild: All Over Press

NHL-klubben Edmonton Oilers lät inte den finländska supertalangen Jesse Puljujärvi representera Finland i JVM i ishockey. Yle Sportens Anders Nordenswan misstänker i Slaget efter tolv att Oilers fattade beslutet i hemligt samförstånd med det kanadensiska ishockeyförbundet.

Anders Nordenswan lyfter i Slaget efter tolv i Radio Vega fram det faktum att Bob Nicholson, som är högsta chef för Edmonton Oilers, ända fram till 2014 fungerade som chef för det kanadensiska ishockeyförbundet.

- Kanadensare har en tendens att vilja se till att deras lag har bästa möjliga utgångspunkt. Det är underligt att Puljujärvi inte får spela i JVM i och med att han inte är ordinarie i Oilers och inte skickar de honom heller till farmarligorna. JVM skulle vara en möjlighet för honom att höja självförtroendet, säger Nordenswan.

Puljujärvi kunde ha gått i Ristolainens fotspår

Under tidigare JVM-turneringar har Finland ofta fått förstärkningar i form av NHL-spelare som haft svårt att få speltid i sina lag. Nordenswan nämner Olli Jokinen och Rasmus Ristolainen som prima exempel.

- Jag är av den åsikten att Kanada har sett på resultaten och märkt att Finland vunnit två av de tre senaste JVM-turneringarna. De ser Finland som sin huvudmotståndare och vill inte att juniorlejonen har förra turneringens mest värdefulla spelare i sin trupp, konstaterar han.

23.12.16 Junior-VM i ishockey under lupp

Programmet är inte längre tillgängligt

Stubb förvånad över Edmontons beslut

Talangscouten Göran Stubb medverkade också i Slaget efter tolv. Han tycker att Nordenswans teori låter intressant, men samtidigt lite svår att tro på. Däremot anser Stubb att det är synd att unga spelare inte har en klausul i sina NHL-kontrakt som skulle tillåta dem att spela i junior-VM.

- Det är en så stor sak. Det är en ofattbar upplevelse för spelarna att 17 000 åskådare och ha fokus på sig. Jag är också lite förvånad att Edmonton inte ville låta honom gå, men nu vet vi inte vad skadesituationen är i laget. Kanske de behöver honom eller kanske Bob Nicholson har sitt finger med i spelet, säger Stubb med ett leende.

Bittert öde igen för Robin Salo

Finlandssvenska ishockeyvänner hade gärna sett att Vasa Sports backklippa Robin Salo skulle ha vikt sig en plats i laget, men han var en av de sista spelarna som petades ur truppen.

Göran Stubb erkänner att han hade förväntat sig att Salo skulle ha platsat i det finländska laget.

- Man kan ju tänka sig att Salo kunde ha tagit Juha Rautanens plats. Han har spelat sporadiskt i Jokerit i KHL och gjort det bra. Han är en duktig spelare men personligen tycker jag att Salo borde ha gått in i den finländska truppen. Men det är tränarna som bestämmer och som bär ansvaret, påminner Stubb.

- Hjärtat blöder för Robin Salo som för andra året i rad blir kapad från truppen i sista stunden. Nu får han ta det långa flyget tillbaka hem från Kanada, säger Nordenswan.

Göran Stubb påminde emellertid om att Salo har möjlighet att spela i JVM ännu nästa år i och med att han är född i slutet av år 1998.

Många om budet?

Finlands juniorlejon försvarar sin VM-titel i turneringen i Kanada och räknas igen som en av de hetaste medaljkandidaterna. Finland vann dessutom U18-VM förra säsongen och tolv spelare i den blåvita truppen i Kanada var med om att vinna endera turneringen.

I Anders Nordenswans papper är emellertid värdnationen Kanada den största favoriten. Inte minst med tanke på att kanadensarna värderar JVM ungefär lika högt som OS-turneringen.

- Kanada har ett lagmaskineri som har kört över alla motståndare i träningsmatcherna. Fyra kedjor kan producera. De har kanske inte den vassaste toppen då Nolan Patrick är borta. Han blir sannolikt draftad som etta i sommar. Kanada gäller som etta för mig, säger han.

- Sedan skulle jag vilja hålla Finland med tolv världsmästare som en stark utmanare tillsammans med Ryssland och USA. Sverige är det lag som jag inte ser att tar sig till semifinal.

Superkedjan inte med längre

Göran Stubb poängterar i sin tur att marginalerna är små. Han anser att favoriterna är sex till antalet, det vill säga Kanada, USA, Ryssland, Finland, Sverige och Tjeckien.

- Det är självklart att förväntningarna på Finland är väldigt höga med tanke på de VM-gulden som man vunnit de två senaste säsongerna, men vi skall också komma ihåg att huggtanden från senaste år är borta, det vill säga supertrion som ledde Finland till guld, säger Stubb.

JVM inleds på annandag jul. Finland öppnar turneringen med en match mot Tjeckien. I gruppspelet möter juniorlejonen också Danmark, Sverige och Schweiz.

Alla Finlands matcher sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln