Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin lanserade initiativ för Syrien

Från 2016
Uppdaterad 23.12.2016 19:24.
Rysslands President Vladimir Putin håller tal under sin årliga stora presskonferens.
Bild: YURI KOCHETKOV/EPA

President Vladimir Putin föreslog nya förhandlingar om Syrien under sin årliga stora presskonferens i Moskva i fredags. Han utnyttjade också tillfället att kritisera USA:s demokratiska parti.

– Vårt nästa steg i Syrien är nu att arbeta fram en vapenvila i hela landet, meddelade Putin på presskonferensen i Moskva. Vi föreslår därför att nya internationella förhandlingar inleds i Kazakstans huvudstad Astana så snart som möjligt.

Mycket av den fyra timmar långa presskonferensen handlade om internationella frågor. Det var en mycket behärskad och lugn Putin som tålmodigt svarade på journalisternas frågor.

– Mordet på Rysslands ambassadör kommer inte att påverka de rysk-turkiska relationerna negativt, sa han.

Presidenten har också reviderat sin åsikt om det nedskjutna ryska stridsflygplanet ifjol. Tidigare var Putin övertygad om att president Erdogan var medveten om planerna att skjuta ned planet. I dagens läge misstänker Putin att terrorister hade infiltrerat både armén och säkerhetstjänsten.

– Att rädda civila ut ur Aleppo har varit en stor humanitär insats, sa Putin.

Han tackade särskilt Syriens president al-Assad för ett gott samarbete.

Clinton dålig förlorare

President Putin passade också på att kritisera president Obama och det demokratiska partiet i USA.

Putin menade att partiet försöker skylla sina politiska misslyckanden genom att peka finger på Ryssland.

– De borde istället ta sig an de systematiska brister som finns både i partiet och i den gammalmodiga amerikanska demokratin, sa Putin.

Putin menade också att president Obama bara har sett till att splittra amerikanerna. Istället fick Donald Trump beröm för att han lyckades bli du med det amerikanska samhället.
– Trump har samma syn som vi på de problem och utmaningar som just nu finns i världen, menade Putin.

Ny visumfrihet

Om relationen till EU sa Putin att Ryssland helst vill se en stark och effektivt union.

– Vi vill helst inte ringa till ett tredje land för att få besked om EU:s angelägenheter, sa han ironiskt.

Putin välkomnade också planerna på visumfrihet mellan Ukraina och EU. Samtidigt misstänkte han att det enbart handlar om turism där ukrainarna inte har rätt att arbeta.

– Jag anser att det europeiska visumsystemet är nåt förlegat från det kalla kriget och man borde bli av med så snabbt som möjligt, sa Putin.

Hemma lugnt

Presidenten fick också många frågor som berörde Rysslands utmaningar.

Putin konstaterade än en gång att landets ekonomi nu har stabiliserats och att handeln med olja fortsättningsvis är Rysslands främsta inkomstkälla.

På frågan ifall han tänker ställa upp i presidentvalet år 2018 svarade Putin att han ännu inte bestämt sig och att tiden får visa.

Diskussion om artikeln