Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den misstänkte Berlinterroristen svor trohet till IS - uppmanade till attacker

Från 2016
Den misstänkte tunisiske terroristen Anis Amri sköts till döds i Milano
Bildtext Anis Amri sköts till döds i Milano på fredagen
Bild: DANIELE BENNATI/EPA

Den IS-kopplade nyhetsbyrån Amaq har publicerat en video på mannen som misstänks för måndagens terrorattack i Berlin. Amaq, som sprider IS propaganda, bekräftade också att Anis Amri hade skjutits ihjäl i Milano.

På videon svär Amri trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och uppmanar IS-anhängare att döda europeiska "korstågsmakare" som hämnd för att de bombar muslimer, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Tyskland är en del av den USA-ledda koalitionen som utför bombräder i Syrien och Irak.

Anis Amri sköts ihjäl av polis i en rutinkontroll i den italienska staden Milano natten till fredag.

IS sade att en av deras "krigare" hade utfört attacken i Berlin på måndagen, där tolv människor miste livet.

Amaq säger att Amri utförde också en annan attack i och med att han sköt mot polisen i Milano. En polis skadades men inte allvarligt.

Merkel: Fler ska utvisas

Anis Amri har ett våldsamt förflutet. Han dömdes till fängelse i sitt hemland Tunisien för stöld men rymde eller lyckades fly från fängelset år 2011 i samband med upproret som störtade presidenten.

Han tog sig till Italien där han satt fyra år i fängelse för att ha försökt bränna upp skolan där han gick och han ska ha varit våldsam också i Italien försökte utvisa honom, men Tunisien tog inte emot honom.

Efter det tog han sig till Tyskland där han sökte asyl, men fick avslag på asylansökan.

Också Tyskland försökte utvisa honom, men Tunisien vägrade utfärda ett pass.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade på fredagen i telefon med Tunisiens president för att diskutera hur man snabbare kan utvisa tunisier som fått avslag på sin asylansökan.

Merkel sade på en presskonferens på fredagen att trots att det här hotet nu är avfärdat så är terrorhotet i det stora hela fortfarande högt i Tyskland.

Tysklands federala åklagare säger att utredningen nu ska fokusera på ifall Anis Amri hade medhjälpare som hjälpte honom att planera och utföra attacken och att fly.