Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jul i Sinnet-gåvokort fyller många barnfamiljers julbord

Från 2016
Uppdaterad 25.12.2016 09:47.
Barn drar matkorg i pulka
Bild: SPR/Hanna Linnakko

Insamlingen Jul i Sinnet för fattiga barnfamiljer i Finland nådde i år upp till rekordsumman 2,1 miljoner euro, meddelar Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Röda kors som ordnat insamlingen tillsammans med Yle.

Det är fråga om den största summan hittills under de 20 år insamlingen ordnats.

Donationerna har delats ut till 30 000 barnfamiljer som har det ekonomiskt svårt. En enskild familj har fått ett gåvokort på 70 euro avsett för inköp av julmat i K-affärerna, S-gruppens affärer samt i Lidls affärer.

Även i år blev många intresserade barnfamiljer utan gåvokort, trots den insamlade rekordsumman.

Över 100 000 barn i Finland berörs av fattigdom på ett sådant sätt att det påverkar matsituationen i hemmet. Utvecklingen har gått i fel riktning under de senaste åren.

"Nu kan vi till och med köpa en julskinka!"

Jul i Sinnet-insamlingen startade i efterdyningarna av den stora ekonomiska depressionen på 1990-talet.

– Tyvärr har barnfamiljernas situation inte förbättrats på de 20 år som gått, utan insamlingen har ordnats årligen. Med insamlingen vill vi glädja barnfamiljer som har det svårt, men också påminna beslutsfattarna om problemet som föreligger, konstaterar kommunikationsdirektör Liisa Partio på Mannerheims Barnskyddsförbund i pressmeddelandet.

En person som fått ett presentkort beskriver sina känslor såhär:

– Vi hade inte planerat att fira jul alls. Jag hittade några röda värmeljus som skulle få stå för julstämningen. Nu får vi njuta av julafton med härlig julmat och kan till och med köpa en julskinka! Jag har inte riktigt trott på sådana här insamlingar förut, tills den plötsligt konkret hjälper oss. Jag är för evigt tacksam, säger en som fått gåvokortet enligt pressmeddelandet.

Bland de som donerat till Jul i Sinnet -insamlingen finns många företag och stiftelser. I år har även privatpersoner donerat mer än tidigare.

Diskussion om artikeln