Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gammal bomb ledde till evakuering i Tyskland

Från 2016
En bomb från andra världskriget hittades i Augsbrug i Tyskland
Bild: STEFAN PUCHNER/EPA

Omkring 54 000 människor måste evakueras i Augsburg i södra Tyskland då en gammal bomb från andra världskriget desarmerades. Bomben hittades i samband med ett vägarbete i tisdags.

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung var det den mest omfattande evakueringen under fredstid i Tyskland. Bomben på 1,8 ton hittades i stadens historiska centrum.

Polisen ansåg att juldagen var den bästa tiden att desarmera bomben eftersom det då är litet trafik och mer sannolikt att invånarna kan åka till sina släktingar.

Polisen körde under morgonen omkring med högtalarförsedda bilar och ringde till och med på dörren för att få de sista att lämna området före utsatt tid klockan tio.

Alla som bodde på en och en halv kilometers avstånd från bomben uppmanades lämna området. Vid sextiden på kvällen meddelade myndigheterna att bomben hade oskadliggjorts och invånarna kunde återvända till sina hem.

Det är inte ovanligt att man hittar omber från andra världskriget i Tyskland eftersom de allierade flitigt bombade tyska storstäder. Hundratals brittiska och amerikanska bombplan förstörde en stor del av det historiska centret i Augsburg i februari 1944.

Bomben som hittades i tisdags sades vara fälld av Storbritannien.

Diskussion om artikeln