Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Juniorlejonen startar mot tjecker som lider av medaljtorka

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 00:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tjeckien har inte tagit medalj i JVM på tolv år och åkte på storstryk i sina träningsmatcher inför årets turnering. En lämplig första motståndare för de regerande världsmästarna från Finland.

Vad?

Tjeckien-Finland i junior-VM i ishockey. Juniorlejonen inleder VM som regerande världsmästare med den första matchen av fyra i gruppspelet. Fyra lag av fem i gruppen går till kvartsfinal, så en förlust är på inget sätt en katastrof, men lita på att Jukka Rautakorpis lag vill inleda med stil.

När?

Vid midnatt finsk tid natten mellan annandag jul och 27.12. Matchen sänds på TV2 och Yles Arena med referat på svenska av Christoffer Herberts. För den som inte vill sitta uppe och uggla mitt i natten sänds matchen på nytt både klockan 10 och klockan 18 på tisdag i TV2.

Var?

Bell Centre i Montreal. Finländska JVM-lag som kommer till turneringen som regerande världsmästare har inga goda erfarenheter av Montreal Canadiens hemmahall. Det var i samma arena som juniorlejonen för två år sedan floppade under Hannu Jortikkas ledning efter att bland annat ha förlorat sina tre första gruppspelsmatcher: mot USA, Slovakien och Kanada.

Finlands förutsättningar:

Allt det väsentligaste om den finländska truppen kan ni läsa här.

Det blåvita laget har en stark vinnarvana, ett helt dussin spelare har tidigare under 2016 varit med om att bli världsmästare i JVM eller på U18-nivå.

Finland åkte på en smäll i truppens första match på kanadensisk mark, 0-5 mot VM-värdarna för en vecka sedan. Men torsdagens genrep var vackrare och efter 8-1 mot Slovakien är juniorlejonen redo.

I turneringen som helhet slåss Finland mot traditionens makt. Nio gånger har Finland slutat bland de två bästa i ett U20-VM, men samtliga nio gånger har turneringen spelats i Europa. De fem senaste gångerna som VM arrangerats i Nordamerika har Finland blivit utan medalj.

Tjeckiens förutsättningar:

Tjeckernas roll i JVM är klar: De senaste fem turneringarna har Tjeckien förlorat i kvartsfinalskedet. I januari har det gått tolv år sedan den senaste tjeckiska medaljen, och årets lag är knappast tillräckligt bra för att bryta den sviten.

Träningsmatcherna inför turneringen höjde åtminstone inte på självförtroendet och lagets aktier. Tjeckerna föll med 0-8 och 0-5 mot Kanada innan laget också kammade noll i genrepet med 0-4 mot USA.

Att Finland tvingas klara sig utan NHL-upptagna trion Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi är väl känt, men också Tjeckien saknar sin bästa U20-spelare av samma anledning. 19-årige Pavel Zacha har lyckats ta en ordinarie plats i New Jerseys anfall.

Håll koll på:

Filip Chlapik.
Centern från Charlottetown har med 20+24 på 26 matcher faktiskt det högsta poängsnittet av alla i juniorhockeyligan i östra Kanada, QJMHL. Draftades 2015 i den andra rundan av Ottawa och är en av det här lagets största talanger.

Michael Spacek.
Var Tjeckiens bästa poängplockare redan i VM för ett år sedan med 2+3 på fem matcher. Nu gör Spacek en ännu bättre säsong senast i sin WHL-klubb Red Deer där han snittar över ett poäng per match. Draftades i den fjärde rundan av Winnipeg i fjol.

Tidigare möten:

Lagen har redan mötts fyra gånger den här säsongen, med högst varierande uppställningar. Finland tog två segrar i Vierumäki i somras, 7-0 och 4-2 efter bland annat ett hattrick av Julius Nättinen i den jämnare av matcherna. I de två senaste turneringarna i höst har tjeckerna däremot vunnit, 4-2 på hemmaplan i augusti och 3-2 i Sverige förra månaden.

I lagens möte i JVM för ett år sedan vann Finland på nyårsafton i Helsingforsarenan med 5-4 efter ett sent segermål av Patrik Laine som också valdes till matchens bästa spelare.

Utropstecknet:

I det tjeckiska laget finns yttern Radek Koblizek som under hösten också spelat matcher för Kärpäts ligalag och för Hokki i Mestis. Men majoriteten av matcherna den här säsongen har Koblizek gjort för Kärpäts A-juniorer, där han samlat elva poäng på tretton matcher. I det finländska JVM-laget finns däremot ingen som spelat merparten av sina matcher hittills under säsongen i A-juniorernas FM-liga.

Finlands troliga laguppställning:

Anfall:
Eeli Tolvanen - Julius Nättinen - Petrus Palmu
Janne Kuokkanen - Henrik Borgström - Kristian Vesalainen
Arttu Ruotsalainen - Aapeli Räsänen - Otto Koivula
Kasper Björkqvist - Julius Mattila - Joona Luoto
Teemu Väyrynen

Försvar:
Vili Saarijärvi - Juuso Välimäki
Olli Juolevi - Miro Heiskanen
Urho Vaakanainen - Jesper Mattila
Juho Rautanen

Målvakter:
Veini Vehviläinen
Karolus Kaarlehto

Referentens tips:

Lite nervöst, lite hafsigt och lite onödigt svängigt blir det antagligen, men visst ska Finland starta med en seger. 5-3 till juniorlejonen.

Diskussion om artikeln