Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nätbankskoder behövs allt oftare - nu får alla koder

Från 2016
Nätbankskoder för nätbank.
Bildtext Alla ska få nätbankskoder.
Bild: Yle

Från och med årsskiftet ska alla få tillgång till nätbankskoder och det väntas underlätta vardagen till exempel för personer med anmärkning i kredituppgifterna. Identifiering via nätet blir vanligare men anses problematiskt och dyrt.

En lagändring, i enlighet med ett EU-direktiv, betyder flera förändringar i bankverksamheten nästa år.

Alla ska ha rätt till ett betalkonto med grundläggande funktioner och nätbankskoder, och det gäller också personer med betalningsstörningar och personer med funktionsnedsättningar, till exempel synskadade som är beroende av utomstående hjälp.

Bankernas bestämmanderätt upphör

Hittills har bankerna fått bestämma vem som får nätbankskoder och för dem som blivit utanför har det också varit svårare, om inte omöjligt, att identifiera sig till vissa offentliga tjänster.

Verksamhetsledaren Juha Pantzar på Takuu-Säätiö, som hjälper personer med ekonomiska problem, anser att utvecklingen går i rätt riktning.

Men han betonar att identifiering via nätet fortsättningsvis är problematiskt.

- Allt fler offentliga tjänsteleverantörer kräver nätidentifiering och det väcker frågor om vem som betalar notan. Nätidentifiering kostar varje gång och summan är förvånansvärt stor, säger Pantzar till Yle Nyheter.

Från årsskiftet ska det också bli lättare att byta bank och Finansinspektionen får i uppgift att starta en webbsida som gör det möjligt att jämföra priser på banktjänster.

Diskussion om artikeln