Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokinen grundade ishockeyakademi i Florida – ”Vill ge något tillbaka”

Från 2016
Uppdaterad 26.12.2016 15:52.
Olli Jokinen med pucken
Bildtext Olli Jokinen vill utveckla nya spelare i Florida.
Bild: imago/Thomas Zimmermann/ All Over Press

Tillsammans med Petr Sykora, Tomas Vokoun och Radek Dvorak har Olli Jokinen grundat en ishockeyakademi i Florida. Tanken är att fostra nya spelare i delstaten.

Akademin startade i liten skala redan den här hösten med ett lag för juniorer i åldern nio till tio år. Nästa år kommer akademin att utökas med ett lag för 12- och 16-åringar och till säsongen 2018–19 är det tänkt att det ska finnas lag för 18 och 14-åringar.

– Jag ser det som en chans att ge något tillbaka till sporten och för att få den att växa. Tidigare har lovande spelare varit tvungna att åka till Minnesota, New England eller Kanada för att utvecklas vid 14–15 års ålder.

– Vi vill att spelarna ska kunna stanna här. Förhoppningsvis kan någon av våra spelare någon dag ta steget upp till de stora ligorna, säger Jokinen på NHL:s webbplats.

Spelarna ordnar också olika träningsläger på somrarna för att hjälpa bland annat NHL- och Collegespelare med sommarträningen.

Karriären börjar vara över

Olli Jokinen spelade sammanlagt 1231 grundseriematcher i NHL mellan 1997 och 2015. Hans senaste klubb är St. Louis Blues där han spelade åtta matcher under vintern 2015.

38-åringen har ännu inte officiellt avslutat sin karriär men öppnar upp för att snart tacka för sig.

– Det är något som kommer att ske väldigt snart, säger han.

Diskussion om artikeln