Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömsstart för tama juniorlejon – regerande världsmästarna föll platt

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 09:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jääkiekon Nuorten MM: Maalikooste: Suomi - Tshekki - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands juniorer kom snabbt ner på jorden efter segerfesterna i JVM och U18-VM tidigare i år. Ett blekt blåvitt lag blev utan poäng i premiären då Tjeckien tog en rättvis seger med 2–1.

Bra JVM-hockey kännetecknas av fart, fläkt och stora känslor. Det vill säga allt som den finländska insatsen mot Tjeckien saknade.

– Det var ingen bra match av oss. Det såg alla, sammanfattade lagets kapten Olli Juolevi för Yle.

Juniorlejonen fick aldrig i gång sitt spel, utan laget uppträdde segt, sömnigt och utan tillräcklig vilja. När matchen stod 1–1 i slutminuterna av den tredje perioden var det tjeckerna som var mer ivriga att avgöra inom ordinarie matchtid.

Avgörande med 78 sekunder kvar

Med 1,18 kvar att spela kom spiken i kistan, då Michael Spaceks skott letade sig in i mål via finländaren Julius Mattila. Det tjeckiska segermålet kändes logiskt, för efter en rivstart på första perioden med två mål på knappt nio minuter var Tjeckien det bättre laget i väntan på ett avgörande.

Vehviläinen bästa finländare

Finlands främsta spelare var målvakten Veini Vehviläinen som räddade 28 skott och samtidigt motade bort eventuella frågetecken om hans roll som förstakeeper. Rena papper får också Finlands fjärde kedja med målskytten Joona Luoto i spetsen samt backen Juuso Välimäki men överlag var det blekt värre.

Framför allt lagets första kedja med Julius Nättinen, Eeli Tolvanen och Petrus Palmu skapade allt för lite, och inte heller tvåan med Henrik Borgström, Janne Kuokkanen och Kristian Vesalainen fick spelet att stämma.

Juniorlejonen hade inför lagets öppningsmatch i Montreal vunnit fem av de sex senaste JVM-matcherna mot Tjeckien och Finland hade tagit åtminstone en poäng i sina fyra senaste VM-premiärer. Nu kammade laget noll. Så här skulle det inte starta, räkna med revanschsugna lejon som ställs mot Danmark i sin andra match natten till onsdag finsk tid.

Tjeckien–Finland 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)

4.27 1–0 Daniel Krenzelok
8.46 1–1 Joona Luoto
58.42 2–1 Michael Spacek

Diskussion om artikeln