Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Alanko-Kahiluoto ställer inte upp i De grönas ordförandeval

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 15:24.
Outi Alanko-Kahiluoto (De gröna).
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

De grönas ordförandekamp har tagit en rejäl sväng under julhelgen. Helsingin Sanomat rapporterar att riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto har bestämt sig för att inte ställa upp i partiets ordförandeval nästa år.

Alanko-Kahiluoto var en av förhandsfavoriterna till posten som ordförande för De gröna.

Hon säger till HS att hon inte vill ställa upp eftersom hon upplever att partiets nuvarande ordförande Ville Niinistö stöder riksdagsledamoten Emma Kari som sin efterträdare.

- Situationen är orättvis för andra kandidater. Jag upplever inte att jag skulle ha möjlighet att klara mig i ordförandekampen då den sittande ordföranden stöder en enda kandidat så här starkt.

Alanko-Kahiluoto sitter sin tredje period i riksdagen och kandiderade för ordförandeposten redan 2011 då Ville Niinistö vann ordförandevalet.

Emma Kari har ännu inte meddelat om hon tänker ställa upp i valet.

Villi Niinistö förnekar för sin del att han skulle ha ställt sig bakom Kari. Jag varken har eller kommer att ha någon åsikt om vem som borde bli nästa ordförande, ett öppet och rejält val bland partimedlemmarna avgör, skriver Niinistö på twitter.

Alanko-Kahiluoto hade varit ett nästan säkert val

Beslutet att inte gå in i ordförandekampen var samtidigt en grov felbedömning, enligt De grönas tidigare partisekreterare Panu Laturi.

I ett blogginlägg skriver Laturi att Outi Alanko-Kahiluoto är i en klass för sig och att hon skulle vara ett nästan säkert val som nästa ordförande. Den enda som på riktigt kan utmana henne är Oras Tynkkynen som är mycket osäker på om han ställer sig till förfogande.

Emma Kari är för okänd och oerfaren för partiets medlemmar, tycker Laturi.

– Traditionellt kan det till och med vara en dödsstöt om den tidigare ordföranden öppet stöder en kandidat. Därför kan det främsta resultatet av Outis intervju vara att hon samtidigt förstörde Emma Karis drömmar om ordförandeskapet.

Diskussion om artikeln