Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har du blivit ghostad av en Dylanman? – här är listan på nyord

Från 2016
Uppdaterad 27.12.2016 08:58.
En man tar fram en Bob Dylan-skiva från en hylla med massor av lp-skivor.
Bild: EPA/YONHAP

Trumpifiering, filterbubbla, Dylanman och fomo är några av de nyord som etablerat sig i det svenska språket det senaste året.

Språkrådet publicerar varje år en nyordslista och i år innehåller listan 43 ord. Nyorden speglar främst nya fenomen, språkliga trender och är kopplade till större världshändelser.

I år har speciellt den politiska debatten, inte minst presidentvalet i USA, gett upphov till nya ord och uttryck. Till exempel filterbubblor skräddarsyr det utbud av åsikter som användare möter på nätet, samtidigt som det har talats om en trumpifiering av det politiska samtalet, skriver Språkrådet.

Donald Trump
Bildtext Donald Trump
Bild: All Over Press

Också klimatfrågan är en källa till nya ord och med på listan finns proteinskifte, växtmjölk, matsvinnsbutiker och cirkulär ekonomi.

I kategorin populärkultur finns ordet pokenad för att beskriva en promenad där man spelar Pokémon Go. Män som beundrar och känner stor förståelse för Bob Dylan kan betecknas som Dylanmän.

mobiltelfon
Bildtext Pokémon Go
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bland de mer märkliga nyorden finns att ghosta – att göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken, fomo – oro för att missa något särskilt intressant eller roligt, samt mukbang – internetsändning där någon äter och samtidigt talar med sin publik.

Språkrådet poängterar ändå att den nya listan bara innehåller en liten del av de ord som blivit vanligare under året.

Hela listan med förklaringar finns här.